Thursday, December 30, 2010

Busy..Busy..Busy

Assalamualaikum..

Al-an ana fi library,
Ma fi al-fasl fi hazal masa',
Antaziru alwaqt almasa' liannani saal'abu "qurratul sallah" maa a'dho' tsu 4..
Arju kai nahnu sanafuz fi hazal masa'..ameen..=)

Ok,settle cuba tulis arab.
Haha,aq sangat minat arab,
Tapi aq tak berapa terer pun,
Kalu kaedah nahu n saraf uh mmg kantoi gak ar,
Tapi alhamdulillah sem 1 dulu Arab 1 aq A n Arab 2 aq dapat A-.
Agak susah untuk score dalam Arab yang diajar Ustazah Mina ni..Jarang kot students dapat A,tapi aq dapat aritu..ngee~
But aq tau ada org tak puas hati ngn aq.Yep!!

Tak Puas Hati

Aq tau diorang uh Spm utk arab dapat A+,
Hello,itu Spm okke,
Tak yah ar nak berlagak lagi sampai dah sem 2 tamhidi ni..tader maknanya okke..huhu

Aq tau ada cubaan utk meng'ignore' kan aq dalam discussion mahupun presentation,
lagi2 subjek Arab..
Aq dapat rasakan.
Sangat.
Semalam cukuplah aq moody.
I never got the chance to present.
Cannnot talk.
I hate this situation..oh god~

Mungkin result aq gempak sem 1,
Tapi aq still kena belajar,
Kalau lah carry mark uh markah individual,dah lama aq isolatedkan diri aq okke..huhu

Tapi aq taknak,
Tak nak sengsorang,
Ini markah group,
Aq tak nak ada ilmu sensorang,
Aq taknak pandai sensorang,
Mungkin korang akan kata,
"Alah,buat apa study ngn mirul uh,dak dh pandai,biar ar dye belajar sendiri"

Hello,I can't.
Ntahla,
Inilah lumrah kehidupan.
Aq agak tension skunk.
Busy tak yah cerita lah..Aish.

Busy

I got many works to do.
Ni sebab debate la yang take almost sebulan aq involve menyebabkan bnyak aq mising.
Agak banyk assignments nak kena atr,
Nak cover lagi yang tertinggal uh..adoy,
Rasa cam orang bodoh jer..
Erm.nope!!
I can do it..
Yes I can do it right..

Always smile will make me relax



p/s:nak jadi roommate bole??

Wednesday, December 29, 2010

Siyes aq makin lagho..

Assalamualaikum,

Sem1 dulu aq masih rasa aq ni ex-kisas.
Aq jaga behaviour aq.
Aq masih mengamalkan apa yang aq dapat kat Kisas dulu.
Aq masih ingat semua itu.

Sem2 aq da mula berubah.
Aq lalai,lupa,alpa dan leka.
Semakin hari aq semakin teruk.
Aq semakin lagho.
Hari ini disaat aq menulis blog ni aq sedar,
aq harus berubah.
Aq terasa seakan mahu menangis.
Tapi baik aq menangis skunk dr aq menangis di kemudian hari.

Kau harus ingat itu amierul!!

p/s:Sem1 ada org yang membantu aq,sem 2 aq sudah tak jumpa..harap kita boleh berhubung kembali kawan,..

Monday, December 27, 2010

Disebalik kesulitan ada keceriaan,..

Assalamualaikum,
Aq rasa aq ada bnyak sgt benda nak cerita,
Tapi disebabkan terlalu banyak,jadi aQ tak tau nak cerita yang mana,,haha

Okke,
Sepanjang hidup aq,aq rasa hari sabtu n ahad lepas la(semalam) hari yang paling menderitakan bagi aq.
Aq sangat tension.
Sangat tertekan.
Disebabkan pintu bilik aq terkunci..huhu

Aq mmg duduk seorang lam bilik,so taderlah roommate.
Tapi,aq ni bijak,aq bagi kunci bilik aq kat housemate aq dengan harapan bila aq tertinggal kunci lam bilik,aq le mintak dr housemate aq uh..

Namun,kebijakan aq uh tak la terlampau bijak,
Sebab time semalam bilik aq terkunci housemate aq uh balik umah dye.
Mak ai!!
Dua hari kot aq tak masuk bilik.

Yang buat aq sengsaranya,
Fon,
Wallet,
Cermin Mata,
Laptop,
Broadband,
etc sume dalam bilik yang terkunci uh.

Sangat sedih.
Aq tader wallet,fon,laptop,broadband okke lagi la.
Tapi,tder spek??
Mak ai,mmg macam orang gila aq.
Cam tak betul je.
Dah lah jalan kabur,nampak tak nampak je..haha

So 2 hari lah aq jadi macam org gila.
Assignment berlambak.
Baju banyak tak basuh.
Semua uh terpostpone sebab tak le nak masuk bilik.
Huhu.

Jadinya,
Ahad petang kawan rumah aq yang pegang kunci bilik aq tu un balik Camelia.
Lega sangat.
Dapt masuk bilik.
Tgk Fon,
35 missed call,
msj bnyk gak ah..
Mak aq lak ai risau bebeno..huhu..
Nak wat cne kan...

So 2 hari uh mmg aq tension sgt.
Tapi,tak semua benda menensionkan hidup aq.
Malam tadi,my best fren gave me souvenier yang dia beli kat Fraser Hill.
Aq sangat suka.
Tak sangka lak dye ingt aq.
Thanks fren..=)

Tadi kelas,ada sesi speaking sikit n aq un cerita pasal hadiah yang dye bagi uh...
Hehe,I really appreciated it..
I hope me n him can be fren forever..=)


p/s:To Tsu4,harap jangan kata aq bajet sebab suka kawan ngn dak pandai je..itu DULU okke..haha..skunk aq suka kawan ngn ramai orang,..I love Tsu 4...^-^

Tuesday, December 21, 2010

Whatever looser!!...I hate being discriminated...

Assalamualaikum,

Mood:Sangat teruk.

I dont know how to explain this.
Since the first time I joining this 'thing',I feel something wrong in my heart.
My decision does not follow what my heart say.

I hate being discriminated!!
I hate when I can't speak to make some joke!!
I hate when people not agree with my idea!!
I hate.
Really.

When this 'thing' going to finish,it still give bad effect to me.
I hate today when we all 'together' go to this mall.
Whatever looser!!
Kau nak menang??amik!!
Kau nak tarik perhatian sume orang??amik!!

Huh,whatever~

I really dont want to tell everything here.
I already hate all this
To Royale debate n English debate,I dont know either I will still go with this debate.
I really cant stand with all these anymore.
Hope Allah give me strength.

But,
I am so happy if ada Kak Zawani,Kak Fatin,Kak Anisah n Kak Anis.
They make my life in debate become okke.
Whatever looser,
Haha,
Aq mau keluar dulu.
Nanti update lain okke,

Aq mmg tak suka moody2 ni.
Harap2 mood aq okke.

p/s:Aq mmg perlukan korng kawan2 lama ku...We had best memory together.
Post ini tiada kaitan ngn sesape.Kalau salah tafsir jgn salahkan aq.

Monday, December 20, 2010

3rd Day at Royal Debate..

Assalamualaikum..

Semalam.
Aq sangat letih gila.
3 kali straight aq berdebate.
Kelmarin aq sekali reserve,sekali debate.
Tapi,semalam siyes penat.

Result utk semalam 2 kalah,1 silent.
Tapi yg silent uh macam kiteorang menang jewp.
=)

So,kiteorang tak mampu nak g quarter final.
Pasukan kuat2 seperti UIA,UM,UKM,UITM etc telah mendominasi.
Fakta,diorang semua sudah wakil n masuk tournament peringkat antarabangsa kot.
Tapi still gedik2 masuk under kategori junior.
Ntah pape.Nak menang je.
Haha.

Habis je debate petang uh,aq sangat lega.
Sangat.Sangat.Sangat.
Then,malam ada Malam Anugerah Madum.
Ntah pape je.
Kiteorang terpaksa duduk kat luar.
Tapi tempat gempak gak ar.
Then kiteorang borak2.
Best sangat.
Semeja ngn Kak Zawani,Kak Fatin,Kak Anis,Kak Anisah,Kak Maryam,Kak Sara,Saiful,Safwan n Atyra.
Memang best ar.

Tetiba announce waktu makan.
Tapi ramai giler dok beratur,
Jadi kami pun biarla dulu orang2 lain yang kebulur ambik dulu.haha
Da reda sikit kiteorang g la beratur ngn epy nye.
Sekali.
Nasi je yang ada,lauk ayam sume da abis.
Sangat sedih bukan.
Ye,sangat sedih.huhu
Kami gagahkan diri hny makan nasi.
Haha,then beli la makanan kat luar.

Dalam masa menunggu ketibaan makanan uh,
kiteorang g la melawat sekitar kampus UTHM uh.
Siyes,sangat lawa.
Lawa gila yang amat.
Fountain dye sangat menarik.
Banyak pic telah diambil.
n Aq la jd fotoghrapher utk muslimat2 Usim uh.Haha
Takpe,gamba aq un ada,
Hehe.

So,itu je lah utk diceritakan setakat ini.
Japg nak men bowling.
See yah.

p/s:1)Kepada kak anis,jangan lupa tag gamba uh kat FB eh,hehe
2)Orang sibuk study kat kuliah,aq relax je..haha


Saturday, December 18, 2010

First Day at Royale Debate..

Assalamualaikum..

Menjadi warga UTHM mesti menjadi satu kebanggaan bagi students nya.
Yeah,semua facilities dye baru n lengkap kot+maju jewp.
Kampus dorang un besar n landskap quite menarik.
Paling best ostel dorang ar.
Sangat TERBAEK!!
Nak compare ngn ostel Usim,pergh..aq hny mmpu tergelak..=)

Match 1
Usim vs Uia=Uia
Unimap vs Usim=Usim

Haha,kiteorang menang satu n kalah satu tadi.
Tadi first lawan Uia kot.
Team yang walaupun junior tapi dah masuk tournament peringkat asian kot..huhu
Siapa la new beginners cam kami dak2 Usim ni..hehe

Lawan Unimap cam bese.
Tapi kali ni aq reserve.
Bagi chance kat mek Tyra uh debate lak..haha
Dorang un new beginners gak,so fair n square la..huhu

Esok.
Cabaran yang getir bakal dilalui lagi.
Tak tahu bakal berdepan dgn sapa.
Motion apa.
Arghh,aq sangat la takut.
Tapi,relax sudah la kan.
Hehe.


p/s:Bila jadi kawan kita kawan selamanya okke.Thanks Allah..=)


Friday, December 17, 2010

Mood Okke+Happy...=)

Assalamualaikum..

Aq dalam bas.
Aha,menuju ke UTHM Johor utk debate tu la.
Rasa sangat takut utk esok,tapi harap dapat fun je la..haha

Mood aq so far okke la..
Hehe,ye lah maklumlah naik sem ni mood aq bnyak tak okke je..
Hehe,ntahlah aq un taktau..
Tapi,yang penting hari ni aq okke.

Malam tadi.
Aq dapat satu janji dari dye yang aq akan pegang sampai dye tunaikan.
Tak kisahlah bila2 pun akan ditunaikan.
Haha,harap sgt agar janji itu dapat ditunaikan,
Ya Allah,bagilah kami peluang utk mengeratkan lagi persahabtan kami.
Ameen..=)

Pagi tadi sebelum aq g kampus,dye da wish good luck.
Haha.Kau mmg kawan aq.
Then pas g library sebab ada prog,then dye bersalaman ngn aq.
Aish,hahaha..

Aq selalu wat lagat tak menggambarkan diri aq.
Haha..well,I know myself.
Yep,aq belajar syariah.
Aq harus ingat itu.
Aq bukan tak nak bercinta.
Aq tau hukumnya.

Jadi aq prefer kawan.
Yep,kawan laki.
Tapi,kalau kengkawan aq sekarang pk mesti aq ada niat lain.
Haha,yes I'm pretending.You all dont know much about me.
Sure.
I will keep it secret forever.
Haha.

Menda kau merapu ni.
Okke,dah.
Relax.
Papai..
Salam..

^-^



English Debate..

Assalamualaikum..

Sebelum pape aq nak cakap yang blog aq sudah boleh dikomen,no wonder la b4 ni satu habuk komen pun tader,upenya setting tak betul..huhu..

Erm,esok.
Ye.Aq akan ke UTHM Johor utk Royale Debate for Usim English Debate Team.
Haha,tak pernah pikir kot nak jadi debater ni.
Kalau dulu kat Kisas,aq selalu je tgk Izzudin debate.Ye,aq sangat respect dengan kepetahan dye bercakap..hehe.

Aq ni taderlah sangat terer speaking ni,I means based on fact+debating..kalau setakat speaking on tajuk merapu2 mmg aq speaking laju je,haha.

Sepanjang seminggu lebih aq practice debate,aq memang la sangat penat n busy.
Sangat penat!!
And awal2 gak aq rasa macam tak selesa je join debate ni.
Cam takut2 lah..pape je aq.
Aq un banyak diam je.Orang un tak tau sifat aq yang sebenar.

Hari ni lak,aq hampir je menangis tadi kot.
Nasib baik mmpu cover agy..hehe.
Aq cam da takle stand je.
Dah la aq pose tadi.Mybe letih kot.
Dengan cabaran dan dugaan makanan yang berlambak2 didepan mata..aish,sabar je lah..

Tapi,last2 ni aq semakin okke ngn team debate ni
Lepas kehadiran Kak Sarah too.
Erm,okke la..not bad..=)

Aq memang da bertekad nak tinggalkan debate team ni pas competition ni.
Tapi,tadi abg Fazli ada bagi nasihat lam keta kat sume orang yang secara tak langsung meningatkan aq kembali kepada niat aq tu.
Tgk lah cmne nnti.
Evrythings my decicon after Royale ni..huhu

Okkelah,mau tido..
Sok nak fun je..
K..salam,,=)

Kau telah bagi aq satu janji yang sangat manis,n aq harap kau dapat tunaikan..aq akan pegang kata2 itu,walaupun lama akn ku tunggu..Thanks Allah..=)

Tuesday, December 14, 2010

Aq sangat letih..

Assalamualaikum..

Ye.
Aq sangat letih.
Ok,aq tak pernah lagi cerita aq join Debate English kat Usim.
Dan,skunk mmg aq seorang Debater Usim.
17-22 ni Competition Debate Royale kat UTHM Johor.

I dont know whether this is the good decision or not.
Hari aq semakin tak terurus je.
Sangat letih jiddan..jiddan..
Huhu,

Yeah,maybe aq tak bersedia lagi kot.
Or,baru nak biasakan diri.
Entahlah,harap tindakan aq ni betul.

Aq tak pernah berdebate sebelum ni.
Tak pernah okke.
Dan aq ni sangat lembab.
Takle berfikir dengan pantas.
Kepandaiannya aq boleh digenerate dgn hny kadar yg lama.
Jadi bila mau pecah idea,aq sangat lembab..huhu

Okke,tak kisah.
Aq hanya mau abiskan semua ini dengan cepat.
Ye,dengan sangat cepat.

Semalam aq msj dye.
Sangat good respons.
Aq suka bila begitu.
Kita kawan okke.
Thanks Allah.
U give me the best chance to have a good friend.

~Maassalamah~

Sunday, December 12, 2010

Niat Sem 2 sume dah berubah kot.,:p

Assalamualaikum..

Kehidupan yang sangat busy di Usim.
Aq sangat letih minggu lepas.
Minggu depan lagi busy,then akan terus busy.

Huhu.
It's ok.
I've choosed this way.
Kau kena hadapinya dengan tenang.
Yep!!

Ha,
Niat sem 2 aq.
Totally berubah kot.
Haha,
Takpelah.
Tak salah kot.
Aq still jadi diri aq yang lama.
Hahahahahaha.

AND
Aq dah baik ngn Dia.
Ok.Ingatkan sem 2 dah tak nak kawan ngn Dia.
Haha
Tapi nilai persahabatan itu sangat tinggi.
Aq sangat menghargainya setelah aq menyedarinya.
Yep.
Kita harus terus berkawan
Tetap kawan okke..=)
Aq sayang kau.
Kita kawan forever.
Hahaha...

End.

p/s:Kengkadang kita cepat judge orang.Sabar dulu,kita kenali mereka dahulu.Itu penting.

Wednesday, December 8, 2010

Kalau Kau Suka,Kau Buatlah..

Assalamualaikum..

Lama kot tak update blog ni,
Haha,tader orang baca kot so tak kesahlah,
Aq nak je wat private nnti ada lak silent reader suruh aq open balik nanti,haha..=)

Erm,permulaan sem 2 macam permulaan sem 1.
Yeah,lebih kurang.
Aq suka subjek arab.
Aq suka bercakap bahasa arab.
Jadi kat hostel aq ni,aq selalu la ajar orang arab.
Paling banyak aq ajar dak2 course Medik n Dentist la.
Hurm,tapi aq terpikir kengkadang,
Diorang nak bantuan aq ker or saja nak mempergunakan aq??

Aish,da lama aq fikir akan hal ni.
Tapi,secara jujurnya aq tak kisah pun mana2.
Paling penting bagi aq,kalau aq ajar diorang,aq akan belajar sama n meningkatkan lagi ketereran aq dalam arab yang dah sedia terer ni ha,hahaha...poyo jer,

Tapi aq tak kesahlah,
Aq suka tolong diorang,
Aq suka bila dapat ajar diaorang,
Paling aq suka bila dapat ajar DIA
DIA
DIA
DIA
DIA

Aq tengok dia sangat lemah arab,aish,,,hehe
Lepas ni kalau kau nak mintak tolong aq,dtg je,aq sudi..haha=)
Semoga kau terus sentiasa berjaya..

p/s:Kadang-kadang tak semestinya kita mempunya banyak persamaan dengan orang itu bermakna kita ideal dgn dia,.kdg2 perbezaan itu menunjukkan kita lagi serasi..
Aq minat baju biru,kau minat baju merah..=)



Sunday, November 28, 2010

Sudah sekian lama tak update,..

Assalamualaikum,

Ye,saya masih wujud.Haha,
Alhamdulillah setelah sekian lama tak dapat update blog,kali ni dapat gak..

Masih letih baru sampai di hostel.
Ye,cuti sem yang sebulan uh sudah habis.Lega rasanya sebab kat rumah tatau nak wat apa.Sudah berkarat otak barangkali.

Haha,
Masa end nak abis cuti,result final sem un keluar kat laman web usim(e-wadi).
Hurm,malangnya aq tak dapat mengaksesnya sebab password tertinggal di hostel.
Ramai pelajar2 yang mendapat keputusan yang cemerlang.Ok,tahniah buat mereka.

Aq?
Hurm,baru check tadi.
Alhamdulillah,meskipun aq tak berjaya mendapat 4 rata mahupun 3.8 seperti targetku,tapi aq bersyukur.Mungkin aq perlu berusaha lagi n kuarngkan maksiat n banyakkan ibadah kepada Allah.
Harap ini rezeki daripada Allah dan bukannya istidraj.

Sem 2.
Sem baru.
Aq mahu lebih gigih dan ikhlas.
InsyaAllah.
^-^

Sunday, November 14, 2010

Dosa...Dosa...Dosa..

Assalamualaikum..

Dosa.
Apakah itu dosa?
Dosa ialah balasan yang Allah berikan kepada hamba2nya yang melakukan maksiat.

Bagus,kau tau apa itu dosa.
Dan aq yakin kau mampu menghuraikan lebih dari itu.
Kau cemerlang PQS,PSI,
Kau amik Syariah sekarang,
Tapi kenapa kau masih melakukan dosa?

Aq manusia biasa juga.
Tapi aq ada ilmu,namun betullah mmg susah nak amal.
Kenapa aq jadi begini?
Adakah sebab aq dah tau sangat hukum-hakam menyebabkan aq amik mudah akan hal ini.

Dosa kecil ke besar ke sama je.
Kau tau kan takleh wat dosa.
Aish,bila kau tension je kau mulalah nak wat dosa,
Bukannye kau nak dekatkan diri dengan Allah,
Istighfar Amirul.

Kau boleh mengatasinya.
Sometimes ko ada semangat tak nak wat dosa.
Tapi,bila kau keseorangan,tader kawan2 disisi mulalah kau mengikut hawa nafsu kau dan ajakan syaitan.
Aish,berubahlah amirul.

Ye aq tau bukan mudah nak mengelakkan wat dosa.
Aq tau ramai lagi kat luar sana rasa cam aq.
Pape pun.aq harap aq akan dapat mengurangkan wat dosa.

Katakan
"Tak Nak Pada Dosa"

Okkelah..
Salam..

Friday, November 12, 2010

After 2 Weeks..

Assalamualaikum,,

After 2 weeks holidays,yeah cuti aq kena balik usim semula sebab nak amik Muet.
Muet okke.
Band 4.
13/11/2010.

Dulu,aq rasa yakin dan confident utk dapat band 5.
Kataku:
"Takkan la orang lain bole dapat aq tak boleh kan??"

Kini kataku lagi:
"Asal la aq rasa nak cecah band 3 pun macam seksa je..huh"

Sangat susah kot Muet ni,so far latihan yang aq wat tu ar..adoyai..Tapi,aq sangat berharap esok,Allah akan bagi aq kemudahan utk menjawab Muet dengan cemerlang..
I really need band4 to further study in Syariah and Law..huhu

Lastly to my sister who got UPSR result yesterday,
"Redha je lah ngn result uh,nak wat cane en da dapat,lain kali belajar rajin2 cikit..heu3"

Aq tau adik aq boleh dapat result yang lagi2 baik..tapi aq tau kesusahan yang dye alami kat umah nak study sebab aq un alaminya dulu cuma aq pandai survive cikit,
Harap Allah bagi dye kekuatan..amiin...^-^

Maassalamah..

Sunday, October 31, 2010

Cuti...cuti...cuti!!!

Assalamualaikum...

Yeah,Exam final sem da abis n sem 1 pun sudah tamat.
Sekarang merupakan waktu untuk aq berehat..
Sem ini diakhiri dgn sesuatu yang unik..

25-29 Oktober
Exam final sem.
Yes,aq harus terima kenyataan,tidaklah semudah dan sesukar yang aq sangka.
Belajar utk ilmu tetapi aq juga nak merasai dapat A uh..haha
so,kali ni..sangat berharap dapat pointer 3.8 n 7A 1B 1C..
Tapi aq rasa cam mustahil jerk..boleh ke ar??
Pasti "budak" uh boleh..ish,saingan ni..hehe
Hanya mengharapkan yang terbaik dari Allah..wait n see..=)

30 Oktober
Having fun with Tsu Members n Ustaz Ridhwan bersama isterinya kat Port Dickson.
Haha,sangat enjoy dan seronok,,
Siyes best..tak sangka aq..
Mandi,Bbq,nasihat..teguran..ukhwah..everythings..=)
Harap prog ini bermanfaat utk semua..

30 Oktober
Habis je prog ngn Tsu uh,aq bergegas ke ktm Nilai bersama Amirah esa.
Ok,Amirah Esa..
haha,
Erm,walaupun agak kelam kabut sikit tapi bolehla..sampai gak Kisas kol 8.30 malam cam uh..
Sampai je tros masuk Dewan Besar,ok..jumpe kengkawan..erm,bolehla..
Paling best jmpe Khairul Azry kot,..
Tahniah buat hang sebab jadi Presiden Badar..
Kalau aq stay mesti aq yang jadi,tu malas uh..hahaha
Then,having fun dgr persembahan semua..n borak2 ngn junior..
Simple je hari itu kot,
Tapi,aq nak jmpe cikgu2 yang sebenarnya..tapi tak dapat..huhu..=(

Itu je lah kot mau diceritakan..
Mau balik sok..
Setelah aq sensorang je ni kat ostel..haha,menci tol..
k,Salam..=)

Thursday, October 21, 2010

Alhamdulillah..Settle..!!

Salam..

Alhamdulillah..da settle jugak Ujian Syafawi Arab..
Aq taderlah ready bebeno,tapi ready la jugak..haha
Aq ingt susah lah,tapi bolehla..average..taderla susah sgt..
Salah sikit2 biasalah..tak perfect takpe tapi setakat jayyid uh dah kira okke en??

Erm,hari ni gak tadi aq dapat tahu markah carry marks aq tok subjek Madkhal..
Erm,dapat 34/40=85%..
Haha,Alhamdulillah..highest kot..hehe..
So utk dapat A final madkhal aq kena betul 44/60 je la..so taderlah kena struggle sgt kan??..

So,fokus tok final..
Okke??
Walaupun aq malas..haha..

p/s:Aq mintak maaf sgt pasal pagi tadi..aq tak berniat un nak wat ko tension..okke,I will give u time 1st..=)

Wednesday, October 20, 2010

20/10/2010

Assalamualaikum,,

Aq baru perasan tarikh hari ini sangat unik iaitu 20/10/2010.
Kan best kalau aq guna tarikh ni tok kahwin..haha

Ok,semalam aq da settle Muet Speaking aq,,
Haha..Ok je la..not too bad n not too excellent..
Ish,kurang point kot..tajuk pun ssh..huhu,tapi aq speaking je la..haha
So,aq harap aq dapat la markah yang tinggi tok Muet uh..hehe

Esok,ujian syafawi arab..cuak kot,
Takpe japg pas zohor aq akan pulun study..haha..
Arab ni simple je..cewah..kena banyak wat latihan,tahu nahu,bnyak vocab kot..haha

Eh jap,
20/10/2010 da lepas,
Kalau aq nak kahwin la kan...
18/8/2018..
Ok tak ar??hahaha..

Oleh itu,ciri2 perempuan yang aq nak..
1)Islam
2)Baligh
3)Berakal
4)Bertudung labuh..wajib ni
5)Ceria+periang..means sama perangai ngn aq la..
6)Sentiasa jujur dan percaya ngn aq..
7)Pandai masak..
Lagi..lagi...haha..ntah la..

Salam..~

Monday, October 18, 2010

19/10/2010..11:00 a.m

Assalamualaikum..

Orang kata,
"Langit tak selalu cerah,awan tak selalu mendung"
Begitulah juga dengan nasib aq esok..
Ye ESOK!!
Muet Speaking..
Oh setelah seminggu aq berdebar2 menanti kehadirannya,tak sangka esok aq bakal melakukan satu lagi perjuangan dalam hidupku..yeah,Muet sangat penting utk Syariah n Law students.

Walaupun selama ini,aq agak ok lah dengan Muet Speaking...tapi...aq still tak tahu dengan nasib aq esok..segala-galanya di bawah kuasa Allah Taala..

Apa yang aq sangat takut sekarang ni ialah pasal "topic".
Ish,andai kata lah kena topic yang susah,mau blank otak aq..ha,lagi satu yang aq takut kalau tetiba blur..Ya Allah mintak jauh la sgt menda2 cam uh..

Malam ni aq akan wat practise terakhir dengan member2 ku..
Aq harap aq dapat practise dengan baik..
Dan esok aq harap segala-galanya berjalan dengan lancar..
Hanya satu niatku,aq harap esok aq ada peluang utk berjumpa dengan Madam June..
Huhu,

Ok,setakat ini dulu..
To all my frens,please pray for my success..
Doakan kamu semua juga akan membantu aq utk berjaya,
InsyaAllah..

^-^

Friday, October 15, 2010

Suka-suka,,

Salam..

Ini post suka-suka sahaja..
Malam jumaat aq mmg akan rehat,
(walaupun tiap-tiap malam aq rehat,sbb malas nak study..haha)

Ish,tapi taderlah sampai tak study lgsg..cuma malam ni mau rest okke??..=)
Minggu depan MUET,Ujian Syafawi Arab..cuak oh..
Tapi,kena prepare jugalah..

Tetiba aq rindu gila kat Kisas..
Malam jumaat selalunya ada usrah kat Kisas..haha
Best usrah ni,seronok,,
Hehep/s:Teringat 503..korang sume sihat??=)

Monday, October 11, 2010

Malam Yang Syahdu..

Assalamualaikum..

Malam ni..perjumpaan Usrah aq yang aq rasa sangat tersentuh..
Tajuknya s
angat simple..
"Niat"

Mungkin betul c
akap naqib usrah aq,
Kita ni banyak benda kita tahu tapi adakah kita paham??..
Hurm,betapa selama ini aq begitu
cemerlang dalam subjek agama tapi adakah aq betul2 memahaminya??
Betapa selama ini aq beribadat adakah
hanya sia2 tanpa aq berniat untuk Allah Taala??

Adoyai,betapa selama ni aq sangat leka!!
Hah,mulai sekarang aq harus perbaharui niat aq..
InsyaAllah..
=)


Saturday, October 9, 2010

Final Exam,Muet,Assignment..oh,pening kepala aq..


Salam ceria..
Salam ukhwah..
Salam mulia di pagi Sabtu ini..

Haha..well,kalau pagi sabtu je mesti aq bangun lam kol 9-10 gitu,
Biasala en,hari2 dah bangun awal,sabtu je la baru ada chance nak bangun lewat sikit..
Seperti biasa,sabtu pagi juga aq akan basuh baju..tapi,hehe..aq rendam je dulu sebab aq nak berblogging jap..haha

Hari ni,dak2 Tamhidi USIM ada wat lawatan kemasyarakatan ke Zoo Negara,
Adoyai,ada je orang ajak aq,tapi aq rasa tiap2 minggu dah aq ada aktiviti,so minggu ni better la aq rehat..=)

Banyak kot aktiviti yang ada kat USIM ni..tapi lau tader kenderaan sendiri susah jugak kot nak g..hurm,..

19/10/2010..11 pagi
Arghhh,ni la tarikh MUET SPEAKING aq!!
Cuak oh,walaupun agak lama lagi compare ngn yang lain yang ada start dari 12 aribulan oh..huhu
Aq tak tau nak cakap cmne,
So far,prestasi speaking aq okla,
Sepanjang speaking practice yang dijalankan didalm kelas,paling tinggi aq pernah dapat ialah LOWER BAND 4,
Even,time aq demam+batuk+selsema aq boleh agy dapat HIGHER BAND 3..hehe
Tapi aq still cuak oh,sebab soalan time exam kan mesti ada yang ssh dan yang senang,kalau aq kena yang susah??!!..huh,harap takla..
Doakn aq SPEAKING MUET dapat HIGHER BAND 5..haha,sangat tinggi cita2 aq..

25/10/2010
Huh,satu lagi tarikh yang aq cuak gila!!
Final exam,
Aq sangat tak bersedia lagi!!
Tidak..huhu,
Usul Fiqh banyak tak faham agy,Madkhal..adoyai pun sama,Law tak ingat dah..Qs un ada yang tak paham agy..Arab,English..aq taktau la..
Pape un,minggu depan aq akan start fokus study..hehe,
Doakan aq !!

Mau Out..
Nanti cerita lagi..
Wasalam..

Monday, September 27, 2010

Allah itu tahu apa yang terbaik untuk kita en??

Assalamualaikum..

Hari ini,aq memulakan hari aq dengan begitu positif sekali..
Yeah,tatkala masalah yang melanda aq,aq sudah biarkannye pergi..adalah moleknya aq mulakan hari Isnin dengan begitu positif..=)



Hari ini merupakan hari yang best+menyeronokkan+gempak!!
Pagi start dengan lecture Law..Oh,walaupun aq tak berapalah minat Law,tapi bolehla..

Then,continue ngn kelas English..Yeah of course I do love English so much,
+with our gorgeous teacher..Siti NurAfiedah..eh..Madam Afiedah la..
Hari ini kiteorang ada 'podluck' raya ngn dye..Dak2 Tsu4..so mmg bingit ar..haha

Disebabkan kiteorang tak g umah Madam,so kiteorang just wat jamun ni kat cafe FKP..
Kesimpulannya,jamuan ni sangat menghappykan aq,best dapat makan banyak,,dapat penanda buku which I like so much..then..having fun..

Next,today gak ada presentation Law yang merupakan carry marks utk kiteorang!!
Mana tak cuak wei..10 markah diambil dr presentation uh..
Kesimpulannya,walaupun takla lengkap sgt,tapi kira the best gak ar..+kiteorang first presentor..cuak oh!!!hehe..

Petang pulak..haha..ini best!!
Kiteorang ada Debat Bahasa Arab..
Aq mmg minat debat2 ni walaupun aq tak pernah masuk..tapi aq suka menda2 speaking ni!!
kiteorang jadi muaaradoh(pembangkang) membawa tajuk
"Penggunaan Bahasa Arab lebih baik dari Bahasa Melayu"

Jadi,kami selaku dipihak pembangkang sekeras2nya membangkang tajuk ini!!
Alhamdulillah..grup aq menang walaupun secara logiknya mesti kerajaan ada chance nak menang kan??
Haha,
N Alhamdulillah too,aq dapat jadi pendebat terbaik..
Dan ini juga carry marks..so I think I have done my best!!

Syukur with that,
Then balik arini mmg letih..n dalam keadaan hujan pulak tu..
Malam makan burger je..then aq tertidur..

Pukul 10.30..Dua orang jejaka tampan mahu berjumpa aq,
Haha..Akh Amir Syafiq n Akh Faruqi..
Well.ingtkan nak buat apa..rupanya nak bincang pasal masalah aq..haha..
Lawak,enta dua orang ni mmg kelakar lah,
Thanks sebab menceriakan malam ana hari ini..
N jangan terasa lau ana ada wat lawak ke k!!..
Hehe..

I thinks that all from me today..
Yeah,da macam diari lak..
Hehe..

Maassalamah..

p/s:Allah itu Maha Adil en..Allah juga tahu,bila DIA bagi kesusahan kat hamba DIA,then DIA akan bagikan kesenangan pulak kan??..hehe...Now,aq sudah mengerti..

Sunday, September 26, 2010

Salam Ceria,Salam Perubahan!!

Assalamualaikum..

Malam tadi aq melalui saat-saat yang amat sukar dalam hidup aq..
Aq hampir mahu mengalah,mahu menyerah,mahu pasrah..
Namun,di saat itu juga,ramai kawan-kawan aq dtg membantu..
Terima kasih korang,
Hanya Allah sahajalah yang mampu membalas atas kebaikan korang semua..

Oleh itu,
Hari ini,
Di pagi Ahad,aq sudah ceria..
Aq tak mahu lagi memikirkan masalah-masalah lama..
Aq yakin aq dilahirkan sejak kecil selain menjadi Khalifah Allah dan untuk beribadat kepadaNya,
Aq mesti menjadi seorang yang sangat ceria dan periang,
Haha,

Tak mola sedih-sedih en,
Final exam dah dekat,
Aq mesti kena berusaha bersungguh2..=)

"Tatkala Amirul sudah ceria,pasti dunia tersenyum bangga melihat keadaannya"
"Tatkala Amirul sudah bersemangat waja,pasti Madkhal,Usul Fiqh,Law,Qs,Arab 1,Arab 2,English,Ict..akan ditaklukinya..Here I go for Final Exam!!"

Saturday, September 25, 2010

Aq dah cuba positif!!

Salam...

Buat pertama kalinya lam sejarah hidup aq,aq sudah tak mampu jadi positif!!!
Aq dah tak mampu ceria!!
Aq dah tak mampu lagi jadi ceria seperti dulu!!

Semalam pasal kawan laki,arini kawan perempuan!!
Oh,
Terasa diriku amat malang,
Aq cam dah tak mampu hadapi semua ini!!

Allah...

Friday, September 24, 2010

Terasa Lemah..

Salam..

Masalah diri aq tak settle lagi,
Susah en nak motivate diri sendiri,
Aish,
Entahlah,
Aq sunyi,
Aq sepi,
Sek bek la aq bawak laptop ni..lau tak le mati dok sensorang kat ostel ni..

Terasa makin hari makin lemah,
Iman makin berkurang,
Diri terasa makin jauh ngn Allah..
Aq tau,
Tapi..ssh nak wat baik..
Ssh..
Cam tak mampu dah..

Andai waktu dapat diputar balik...
Andai aq bisa menjalani kehidupan SPM balik..
Andai aq bisa amik SPM balik..Akan ku buat yang terbaik tok dapat St8A then tros bla jauh2 dr negara Malaysia ni..
Tapi,tu semua takkan berlaku..

Hari ini aq tak msj ko,ko tak kisah..
Esok aq tak msj ko un,ko tak kisah..
Seminggu aq tak msj ko,ko un tak kisah..
Aq terserempak ngn ko,ko tak kisah..
Tapi,..
Kenapa ko tak kisah??
Adakah kata2 ko lam msj selama ini hanya penipuan belaka??
Oh no..
Aq tak paham..
Tapi..
Sekarang aq akan paham
Dan aq akan harus paham..

Muhamad Amirul..teruslah bertahan!!

Thursday, September 23, 2010

Mood tak elok!!

Salam..

Benci ar dok kat sini,
Menyusahkan otak aq je,
Final dah dekat,aq masih main-main agy.

Kau tau tak Amirul
"Kau ni boleh jadi rajin tau,tapi ko ni malas"
"Ko ni boleh jadi excellent gila,tapi ko tak nak paksa otak ko study"
"Kau boleh kawal hati ko,tapi ko biar je dye ikut syaitan"
"Kau boleh berubah,tapi kau taknak"

Tapi,
Boleh ke aq tak mesej dye?
Kenapa aq asyik nak msj dye je?
Ko tau kan dye uh bz,nak study!

Arghhhh,
Aq dah cuba,
Tak boleh,
Kenapa??
Ni semua pasal hati!!

Chow~

Tuesday, September 21, 2010

Permulaan Baru..








Salam Ukhwah..

Dah dua hari upanya aq kat Usim ni pas 2 minggu cuti,
Yeah cuti tanpa buat any homeworks,tak study langsung!!
Ntahlah,dalam keadaan kat umah yang ada bermacam ragam membuatkan aq malas nak study..huhu

Ok.
Sekarang aq kat lam bilik tinggal sorang je lah.
Hanafi Diron da fly g Jordan,sedih gak ar sbb dye dah jd roomate aq 4 bulan en,tapi da rezeki dye nak wat cne..Aq doakan yang terbaik je lah utk dye.

Teruk.
Ok,apa yang teruklah uh..
Hurm,result Law aq..
Setelah agak cemerlang lam Qs n Madkhal,akhirnya Law aq kecundang..
Sedih ot,tapi nak wat cne ni je yang aq dapat..bersyukur je lah..Alhamdulillah
Aq just dpt 9.5/20=4.75%/10%

Enough.
Aq tak tau ar ngn feeling aq skunk.
Tension un ada,letih un ada,serabut un ada.
Tapi aq cuba cover ngn gelak ketawa..sangatlah gelak sakan kat kampus,
Aish da macam orang gila dah aq..haha..insaflah oh..

Kenapa?
Entahlah ngn dye,aq expect naik je cuti nak jumpe dye,nak salam,wish raya,etc.
Tapi.dye wat tak care je.
Busy.Busy.Busy.Busy.Busy.
Kenapalah aq asyik ada feeling cmni?
Menyusahkan hidup.
Allah sgt menguji aq.
Kawan,aq tak mahu putuskan persahabatan ini..tapi aq tak sanggup lalui semua ini.
Hurm,let's Allah decide.

UPSR.
Gud luck to my sister
Nur Amira Husna Binti Razali
Jawab soklan uh leklok,
Along dah wat yang termampu nak bagi motivasi kat kau,,hehe
Tinggal ko watlah yang the best!!
Semoga ko dapat 5A!!
InsyaAllah

~Maassalamah~
p/s:Alangkah baiknya kalau Izzudin ada ngn aq skunk ni..

Friday, September 17, 2010

Apa Cita-Cita Aq??

Assalamualaikum..

Dah masuk raya ke 8..
Haha..mood raya beransur-ansur hilang n mood study beransur-ansur datang..
Tapi aq tetap tak study agy..hak3

Masa kecik2 en semua orang ada cita2..
Nanti dalam kelas cikgu tanya:

"Murid2 bila besar nak jadi apa?"

Nanti ada yang dengan bangganya jawab:

"Saya nak jadi cikgu"
"Saya nak jadi doktor"
"Saya nak jadi polis"
"Saya nak jadi artis"
"Saya nak kawin ngn Dato'"

Haha,pape je..
Tapi aq masa sekolah rendah paling tak suka kalau ada cikgu tny soklan2 cam uh,
Sbb aq tak tau apa cita2 aq..
Last2,

"Saya nak jadi cikgu je or pensyarah"

Simple en?

Hak2

Tapi start aq sekolah menengah,aq bertekad nak jadi..

Penyanyi!!

Yelah,dok follow AF ja..
Mana tak terasa nak jadi artis,
Vogue gitu..haha

Mmg aq bertekad ar dr form3,
Pas Spm aq nak g ujibakat Af,
Sebab aq rasa sore aq sedap.
Sangat sedap,korang tak caya ke?

Start F4,
"Tahniah,anda ditawarkan untuk memasuki Kolej Islam Sultan Alam Shah"

Terbantut cita2 aq..hahaha

Saturday, September 11, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2010^-^

Assalamualaikum..

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin 2010..

Haha,da masuk 18 kali da aq raya..
Actually raya setiap tahun sama je cuma cara kita sambut je yang berbeza en?

Well,sebelum uh,aq nak say selamat tinggal kepada Bulan Ramadhan,
Aish semoga tahun depan kita jumpa lagi yer?
Taun ni,amal ibadat aq kurang oh,
Dulu kat Kisas ok je khatam Quran n Tarawikh 23 rakaat,
Taon ni.herm,,hampeh,,

Takpela,aq mmg leka..sgt leka..
Amal ibadat kurang,tu yang tak berapa nak bahagia uh..haha
Harap taon depan aq mampu istiqamah dan meningkatkan lagi amal ibada aq..huhu

Raya.

Huh,malam raya lepas je aq berbuka kali terakhir n pas solat maghrib,
Teman la adik aq main bunga api,
Tiba2,
Mak ai,berpusu2 msj masuk,
Msj raya ah ni,
Mmg bnyk gila ar,
Ramai kot peminat aq..haha
Gurau2..inbox full,kelam kabut aq nak delete msj2 lepas.aish..takpe raya en..hehe

Then malam uh family aq shopping last minute,
Aq kena dukung adik aq yg kecik,
Msj berpusu2 lagi masuk..aish..pening gila la malam uh..berserabut..haha,
Tapi takpe,raya en..hehe
Ok,settle bab nie.

Yeah,taon ni ari raya pertama aq raya kat umah je..
Pagi2 da wat spoil..mak aq marah aq.
Aish,sebabnya aq dok bersiap lama sgt nak g sembahyang raya..well aq mmg lama un bersiap..uh,
Pe lagi,aq pagi2 da moody ar..muncung seribu..haha

Balik je sembahyang raya,keadaan da normal.
Hee..
Mood Raya kena happy okke.
Lepas sembahyang raya aq g umah makcik kat Endau,
Bolehla,beraya ala2 kadar je,
Sbb makin da besar cam takde mood je raya,
Harap taon depan ada la balik mood raya.
Hee..

Duit Raya.

Oh,aq menci sebut pasal ni.
Da besar takde wit raya.
Aq da la nak kumpul duit nak betul laptop,
Tapi tak dapat wit raya lak,
Takpe la.
Syukur je mana yang ada..haha

Sepanjang cuti ni aq tak start study un lagi,
Malas....sgt!!
Ada ke org study wei??
Dak tsu??
Korang study??
Aq tau naik cuti Ustaz Ridhwan nak wat test Usul Fiqh..tapi..
Malas..

KK,
Aq tau aq tak leka..
Aq harap da 3-4 hari raya,aq ada mood study..haha

So sempena raya ni aq nak,

Mintak maaf kat family aq..mak,abah,adik mira,n adik ain,
Semua2 guru2 yang pernah mengajar aq,
Semua member2 aq dari tadika,Sk Sawah Dato',Smk Mersing,Kisas,Usim..

Aq mmg banyak wat salah,
well manusia en
Lagi2 mulut aq,
Aq tau uh,aq sgt tader insurans
Tapi,ntah mmg mulut aq camni ot..haha,
Korang tak kisah en kawan ngn aq?
Ngeh2.

Raya ni aq ada wat 3 ucapan wish n mnx maaf khas kat sorng membe aq kat Kisas n 2 org kat Usim..khas aq wat ayat2 uh tau..haha
Tapi sorg je bg respons,
Takpe lagi dua bz ot,
Aq paham,
Dan aq harus paham.

Ok,out dulu,
Korang semua raya jgn lupa dtg umah aq,
Alah Mersing je..tak jauh un..k,
Salam
^-^


Wednesday, September 8, 2010

Anak sulung??..Aish..

Assalamualaikum..

Just two days before Raya,
It is very exciting and meriah at home,
Last minute,barulah kelam kabut nak beli semua barang..adeyh,

Yeah,now I want to talk about be a first brother at home..
Hehe,you know when we be a first brother,my mom will ask us to do so many things..right?
Yela,takkan nak suruh adik ko yg pompuan tu lak..

Go to shop,buy the things that she needed,etc..and...oh,when it comes to raya,I have to paint my house..
It was very tired for me since although I already used to paint my house before but..it is fasting month..tired oh..haha

But,as the first brother,I still have to do it..Ikhlas oh..huhu
And now,my house is already nice and beautiful..my works is very great..ahah

I dont want to talk about many things since I just got chance to on9 at cc..and after this I want to cut my hair
For sure,I will be more neat and handsome maybe..haha

Lastly,

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin To All My family Members,My relatives and To All My Friends,

Salam
^-^

Sunday, September 5, 2010

Finally arrived..^-^

Assalamualaikum..

Finally I've arrived at home..
So tired yesterday after all days I was having shopping with Ammar Amminudin at Skudai Parade and Plaza Angsana.

Yeah,the first purpose is wanna buy all the clothes related to raya but..aha,I just manage to buy Baju Melayu..it's okay la..

Since the T-shirt and Jeans etc all are so expensive at the Big City,I choosed to buy at Mersing later..maybe more cheaper..

Hurm,as usual the holidays must be bored..I got two weeks holidays..so long right??
But it's quite ok la since I was so tired at campus and hostel due to a lot of works,so this is the chances for me to get an enough rest..

Two result for midterm has been released..
So happy with my result so far..

Madkhal ila Fiqh Syariah Islamiah=100%
Tafsir Quran Ulumul Hadis=82.5%

This result is very ausome..Alhamdulillah for that..
I just hope to get the better result for another two subjects which are Law n Usul Fiqh..
These two subjects are very tough..If I pass the paper,it is more than enough for me..haha

Maybe people will say,
"Hey belajar utk mendapatkan ilmu lah,lillahitaala..bukan sebab exam.."

I never agree with that statement!
Finally,Ustazah Mina also has the same opinion with me..n she has told her opinion to all my classmate..
Eh,aq translate ke Bahasa Melayu je la dari Bahasa Arab..

"Belajar kerana Allah Taala itu penting,tapi Exam juga penting,mana mugkin orang yang belajar kerana Allah Taala akan menghasilkan result yg teruk..takkan lah org yg study kerana ilmu takle perform time exam..
So,orang yang belajar dan cemerlang dalam exam mesti dia dah study bersungguh2"


Kan??
Kan??
Kan??

Yeah,maybe there will be a little bit disagree with that statement but actually it is right and no doubt about that..

Haha,
That's all
Thank you..
^-^

Tuesday, August 31, 2010

Just Nice..

Astaghfirullah..
Auzubillah..
Bismillah..

Salam..

Right now I am doing this post on 31st August 2010 which means that
Merdeka!!..Merdeka!!..Merdeka!!

Yeah,luckily I got a chance to borrow the laptop from my fren
Credit to Faris Kamarulzaman..
Actually system barter occured here,
I lend to him my broadband n he lends to me his laptop.
Fair n Square right??
Hak3

Last Sunday,I was hang out with my 503 frens(Kisas) at Midvalley
*picture can be catched up at my facebook(malas nak upload..hak3)
Actually,it was quite enjoyable n I just having fun there.

Not all 503 students were able to come,
My frens who only came juz Me,Aniep,Afiq,Syamim,Hayyan,Aiman,Safwan,Hanisah,Sabira,Syaza,Izzah
n not forgotten Fye n Radhi(actually they are not 503 students)

However,it seems not complete because my really closest fren who are Syed Daniel was not able to come..Really miss him so much..He is so precious for me
(Hear that Daniel..hak3)

At Mid Valley,we juz play bowling for two games,walking here n there,shopping raya's clothes n etc..
I was not buying raya's clothes but I bought a watch..haha..finally i have handwatch after so long not to have it..huhu

So,the conclusion is I quite enjoy hang out around with them..although Saturday n Sunday I was not studied.Haha..u are so lazy amierul..

But,it is ok..we live in this world not juz for study..life experiences n friends is also important for me..
Without frens,we can study,
But,with frens,we can study better..
Frens is everythings for me..
InsyaAllah..

Out
^-^

Saturday, August 28, 2010

My Life..

In The Name of Allah,The Most Gracious,The Most Merciful..

It was so long for me not update this blog,
Yeah suddenly I think wanna have post in English..
Hak3,

Doesn't matter if my grammar is wrong or not as long I try to write in English..hehe
Actually,Muet is getting so near..I am so scared right now,but actually not many things I study about Muet,however in speaking test I got lower band 4..so excited..hehe

Erm,.,..
"U are so lazy Amierul..hehe"

Yes,right now I am at Usim so lazy,
I dont know why,
huh,
After the lecture or class had finished,I was not read it back,
I was not refresh it back,
Oh god,right now,there are so many things I have to cover.

Next week I will get the result for subject Fiqh,Quran sunnah n Law maybe,
I hope I will get the excellent result..

XXXXXXXXXXXXXXXXXX--------XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Hak2..sangat kantoi lam writing,
Huhu,
Post atas uh nak test je..

Nak out,
Tader Idea..
Salam

p/s:Tetiba rindu Kisas n sume membe aq..

Sunday, August 8, 2010

Habis Da Exam..~

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..
Habis gak exam mid-term..
Ada yg senang n ada yg susah ot,
Aq tak tau nak kata apa,
Terkedu ada gak,,first time jawab exam stail U ot..huhu

MABADI' USUL FIQH
Subjek yg paling susah setakat ni bg aq,
Exam hari tu hancus kot,
Aq tak tau la dapat bape,
Nak dapat 15/40 un cam mustahil,
Nama2 kitab n pengarang sume aq da apal,tapi lupa..
Apa nak buat..serah pada Allah je lah..
Ya Allah luluskan aq subjek ini..

AL-QURAN & AS-SUNNAH
Subjek yg quite best+ustaz yg kelakar..
Kali ni aq dah wat yg da best,
Cumanya aq kantoi satu hadis tak dapat jawab..huhu,
Takpe,aq harap Allah bantu aq lam subjek ni,
Dapat 17/20 un Alhamdulillah lah..huhu

INTRODUCTION TO LAW
Aq cuba menyintai subjek ni,
Tapi tak sampai tahap tertinggi lagi,
Exam kali ni un aq blur2 lagi..entahla,
Banyak je aq jawab merapu,
Tapi aq harap bnyak la yg aq jawab betul,
Dapat 10/20 un jadilah..huhu

MADKHAL ILA FIQH ISLAMIYAH
Aq terlalu suka subjek ni,
Mula2 fed up gak,
Pas uh cam mudah lak,
Bahasa bukunya un mudah..haha
Aq dah wat sgt da best,
So harapan aq nak dapat 20/20 harap tercapai..
Ya Allah kabulkan lah doaku..huhu

Settle bab Exam..harap Allah bagi aq result yg cemerlang..amiin..=)

Hari Jumaat,
Malam pas exam uh,aq dijemput ke prog I.S.K oleh senior2..
Pada mulanya agak berat gak hati nak g,
Ye lah baru pas exam en,mestilah nak relax en..
Tapi aq gagahkan juga diri ini utk join sbb Aman un pergi..(Aik apa motifnya,,hak3)

Haha,sbb aq dah janji ngn abg naqib uh..so takbek en mungkiri janji..
Walaupun aq dah pernah join prog I.S.K kat KISAS dulu,
.....................

So,konklusi dr prog uh,
Ok la..
Best gak..
Ukhwah yg mantap agak terasa..
Mengenali siapa diriku yg sebenar,
Mengenali dak2 tamhidi yg tak berape aq kenal n senior2,
Mengenali Allah..
Faham tugas manusia di bumi Allah ini,
N paling penting mengenali sejarah Islam itu sendiri n tugas kita utk membangkitkan zaman kegemilangan Islam itu semula..

Tapi,..
Ada jugaklah benda yg bercanggah ngn kefahaman aq,
n memeningkan aq..
Tapi,..
InsyaAllah akan ku cari jalan penyelesaiannya..huhu

So,aq akan menjadi diriku yg baru,,
Harap aq berubahlah jadi baik sikit,
Aq rasa aq ni jahat sgt,
Banyak wat dosa,
Sbb uh hati tak tenang kot..

InsyaAllah..
Aq akan update lagi blog ni..

p/s:To dak tsu/4 semoga korang sukses gak lam exam mid-term ni..banyakkan berdoa..

p/s:To Aman,semoga cepat sembuh dr demam..Semoga Allah sentiasa bersama org2 yg soleh macam enta,

p/s:To dak medik,ko semakin jarang contact aq..takpelah,ko bz en nak dapat 4 flat..go onlah ngn study ko..

p/s:To Sepul gak,semoga cepat sembuh dr demam..

p/s:To cikgu2 tamhidi yg ajar aq..Tolong lah tanda kertas saya baik2..jgn tension2..bagi markah yg sepatutnya atau lebih tau..hak3

Ok..Assalamualaikum..^-^

Saturday, July 31, 2010

Habis da cuti..

Salam..

Hurm,cuti da nak abis..arini aq balik la semula ke ostel tercinta..
Tapi,satu prob menimpa aq..sedih oh..
Err,aq ingat baru nak bawak laptop g USIM..tapi.semalam..tetiba hardisk rosak..
Oh god!!
Tension yg amat sangat..
Nak beli hardisk kena RM 300,
aq takdak wit agy,
mak aq kata betul pas raya..huhu

So,kesimpulannya..
tak bawaklah laptop ke USIM..hua3..

Well.aq nak gerak dah petang karang..
Minggu depan exam..
So,balik je ostel aq kena jadi pelajar yg mulia+rajin+bersungguh2+dan bersemangat..
haha..

Korg sume doakan aq au..
Aq akan wat yang terbaik..
^-^


Sunday, July 25, 2010

Alhamdulillah..cuti seminggu..=)

Assalamualaikum..

Yeah..setelah dua bulan kat USIM..cuti gak aq..huhu
Best woo balik umah,,rasa rindu gak ar..
Tapi cam bese ar,tiket balik Mersing tader..so aq kena balik JB..tapi sekbek bapak aq keja JB,so bapak aq amik,then balik Mersing..leceh en??..huhu

Terasa masih keletihan lagi,
Tapi aq gagahkan diri utk on9..hehe
Kalau on9 gagah,lau study cam hampeh..haha

Well,minggu depan exam,nak taknak mesti kena study gak kat umah nie,
Hurm,malas oh,
Study sensorang un mesti tak paham..haha
Tapi,aq mesti akan study gak..agaga

Ermha..nnti 6,7,8 Ogos ada prog English kat Kisas..aq tatau nama aq da di accept lom tok jd faci..
Nak gak join,aq suka bila melawat Kisas..rasa sayang je,
Hehe,

Well,ni update hari pertama kat umah..pasni aq akan rajin update sebab aq akan bawa laptop ni g Usim..yeah,
k,chow..

Monday, July 19, 2010

In a short time..

Assalamualaikum..

Aish..arini aq dapat on9 lagi..haha..kat library ar..g sensorang je..tader orang teman un..=(
Well,aq terpaksa gak g library nak siapkan keja,di kesempatan ni,tulis blog la..hehe

Aq dah pening ni,
keja bi belambak..n everything nak kena taip,
Aq lak tak bawak laptop,
Menyusahkan tol..huh.
Tapi takpe da namanya study en,

Erm,omwek satu hal..nak revise segala macam yg belajar lam lecture,tutorial lom agy,
nak paham konsep agy,
adeyh serious cuak oh.
dulu time Spm bolehlah,study last minute..
skunk..ha,amek ko..continuous assesment..huhu

Well,tapi..relax ar mierul..
Ko kan pandai organise diri ko..hahaa,
Jangan tension..
happy oh..

Erm,walaupun ko still dapat kosong tok Usul Fiqh,tapi usaha lagi kayh..
ko boleh!!
haha.

Ha,arini ari isnin,
Malam ni nak ajar dak Medik arab..
Hehe,sanggup oh korban masa nak ajr dye..hak3(padahal ajar sikit je,agaga)
Semoga usaha aq diberkati Allah..

Moga aq makin pandai arab..Usul Fiqh..Law..
n
of course MUET!!
Here I go for band 6!!

Bye~

Sunday, July 18, 2010

Berapa lama da ek tak update blog??

Assalamualaikum..

Adeyh..da 3 minggu da ot aq tak update blog ni.
Huh,sek bek malam ni kawan aq baik bg pinjam laptop..
kredit to:Iqbal Hanif

Haha...hidup aq kat USIM sgt la pack..busy..terlalu banyak kerja...adoyai
Tapi,Alhamdulillah masa beribadah still terjaga..cuma kurang sikit ar dari kat KISAS..tapi aq akan cuba memperbaikinya..hehe

Susah nak jd org baik ni,tapi tak mo la aq jd jahat...hehe,
Well,korg tau la kan,aq ni nakal bab mulut je..haha,susah agy nak control mulut ni,
dak2 USIM yg da kenal aq uh paham2 la yer..hak3

Hurm,disebabkan banyak kerja n masa yg pack,aq jadi sgt tension kat USIM ni,
pulak tu minggu lepas sim celcom aq hilang..adeyh sedih oh..aq da la sayang no uh..
nak wat simcard replacement tader lak kedai celcom kat Nilai ni,tggu je la aq wat kat umah..yeah minggu depan balik..tak sabo..hehe

Saiful Nizam..
Ko mmg la kwan setia aq kat TSU setakat ni..
Haha,tapi aq tatau lagi ko ni camne,
Rasa cam ok,
But..harap lau mmg ko ditakdir jadi kwan baik aq,apa salahnye kan..bukan senang ko nak dapat kwan cam aq en..baik...dak KISAS lagi tu..haha
So cumanya,ko jgn la bnyak moody ye...haha,n pape je la..haha

Dak Medik..
Aq respect ko..
Ko mmg pandai cikit dari aq..well lebih satu A je,,haha..
Erm,aq suka mesej ko n ko lak rajin layan aq..tu yg aq suka,,haha,sporting..
Bila aq msj ko aq jadi happy,tatau nape..
Aq suka bila ko bagi nasihat..
Aq suka bila ko cakap kita takle leka..
Aq suka gak bila ko cakap aq terer arab..haha.
Well,aq mmg ikhlas ajar ko..lau ada pape masalh aq le ajar n aq juga akan belajar..
Aq harap aq le jadi kawan baik ko,hope so..
Sbb kawan yg baik le bimbing aq jadi baik..=)
Tq..nnti study sesama lagi okke??haha

Safwan,Aniep,Najib..
Korangla peneman aq makan kat SAT malam2..haha,well..together2..
Kalau korg tader mesti idop aq kat USIM sunyi..sepi..
Thanks 4 being my frenz,,

Hurm,minggu depan(24/7)aq akan balik wat pertama kalinya setelah 2 bulan di USIM,
Sgt merindui rumahku..
Tak sabar nak balik,
Nak jumpe adik2 ku,
mak ngn bapak aq gak la..haha

k,aq da ngantok..out dulu..dah 3 pagi..
ha??..tata


Saturday, June 5, 2010

Cuti..Oh...Boring!!

Assalamualaikum..

Erm,arini cuiti oh kat USIM..
Aq??
Apa je yang aq wat??
Hurm,bangun je arini da lewat..kol 10.00 pagi,
Then,aq sarapan maggie je n then aq study..

Aq suka cerita pasal study ni..
Ye la life baru seyh,
tadernya sama cam spm,
Cam aq amik syariah,dapat je A+,tapi hampeh prestasi aq kali ni,
Mungkin otak aq lom bersedia belajar lagi kot all related syariah lam arabic..

Salah sorang ustaz yg ajar aq syariah nama dia Ustaz Ridhwan..
Dia ni belajar kat Madinah,mmg terer arab ar..
Korang bayangkan kat umah dia je berpuluh2 kamus ada..mak ai,
Dia kata sapa nak memahami Islam mesti paham arab,
Sapa nak paham arab mesti banyak rujuk kamus,
So kesimpulannye,hehe,,aq da ada dua kamus..tapi dia soh beli lagi satu kamus tebal..haha..adeyh

Erm..kadang2 aq takut gak belajar syariah ni...sbb selama ni kita aplly lam exam most to ikut kehendak exam n tak berapa paham sgt kan,bila time u ni,kena apply ilmu uh sentiasa,bukan sekadar time exam je,,Aq un da naik pening ni..

Tapi pape un..Ustaz tu kata belajar hendaklah kerana Allah taala,
bukan kerana nak lulus exam je,
Aq harap niat aq un ke arah itu,semoga Allah membantu aq..
Tader idea ni,nnti aq cerita lain okke??
=)

Wednesday, June 2, 2010

Amierul Yang Harus Menceriakan Dirinya..

Assalamualaikum..

Okke,aq da update blog hari2 plak..haha
Ko sungguh happy ye amierul..baik ko jgn!!
Haha..ye la mana aq tak rilek nye minggu ni cz budak2 law pensyarah banyak yg g bengkel..arini n sok aq tader kuliah or kelas langsung..huhu

Erm,
Sebenarnya kalau kita duduk kat mana2 pun otak kita yang mengawal suasana uh..kan??
Ye la,walaupun kita tension macam mana sekalipun kita harus bertenang,always pk positive n cuba je utk senyum..=)

Macam aq,aq suka wat happy2 walaupun aq ngah sedih ke,..or ape je la..aq akan cuba sedaya upaya tok wat2 comel ke,wat lawak ke..ehe,,lazer ke..wakaka

Ko kena pk positive amierull..yeah!!
Ko harus kuat!!
Ko da besar!!
ko kena berdikari!!

Hehe,
Motivasi uh..
Erm kat sini en,macam2 jenis orang aq jumpa..baik dari segi pelajar muslimin or muslimat..
Macam kat KISAS un ada gak dr segi pergaulan..bla3..tapi KISAS lagi best n terjaga ar..huhu

Kalau yang laki lak..macam2 jenis muka ada..haha..mmg ar kan..cam muka fye ada..cam muka eerr un ada..n arghh..ada ar lagi..hehe,
Most of them baik ar cz sume dr sek agama en,tak kurang yg tahfiznye..n yada3...dak2 KISAS apa la sangat kat USIM ni..haha.

Tapi bagi aq,tak kiralah ko dari sekolah manapun,ko badar ke,naqib ke,,dak biasa ke..paling penting ko harus setkan niat belajar utk Allah Taala,
Then,walaupun ko dak bese cam aq ni tapi ko harus cuba sedaya upaya utk jadi good muslim..
Tak semestinya BADAR je yang kena act alim..pakai kopiah,datang surau selalu..baca Quran..
Kita un ada tanggungjawab kita sendiri kenapa kita diciptakan ke dunia ini..korang sume da tau kan??

Hurm,tapi ada la sorang dak KISAS ni,dari start hari first masuk USIM dia asyik tak puas hati je ngn aq,suka perli aq..yeah,mmg kiteoang da kawan 2 taon lebih en.tapi aq da tak tahan gila ngn dye..apa yg mmpu aq wat ialah bersabar..

Hurm,salah ke aq nak join usrah??
Salah ke aq cuba menjadi seorang muslim yang baik??
Salah ke aq pakai kopiah??
Salah ke aq menjadi diri aq sendiri yg korang tau macam mana en walaupun aq join usrah..??

Aq tau aq tak sebaik mana,
tapi tak yah la perli aq,
cakap aq BADAR KISAS depan dak skul lain la,then tetiba pas uh gelak kan aq..

Salah ke aq yang suka menyanyi ni?
"Eh dak usrah mana le nyanyi''

Ada ke patut dia cakap cam uh??
Huhu,
Sekurang2nye walaupun aq jahat,lagho ke,at least bila aq join usrah so tak la aq terus hanyut..
Aq cuba utk terus membaiki diri aq dari semasa ke semasa..

Dia mempersoalkan..
"Semua dak2 alim kena pakai kopiah ke??"
"Wajib ke??"
"Ada lam Quran??"

Aq malas nak berdebat pasal benda ni dgn budak yang dah belajar agama sejak dia dr darjah satu kot..
Kalau dia dah faham n sengaja nak menguji aq..biarlah..aq un tak layak nak jawab kot..
tapi aq ttp tak puas hati!!
Dia malukan aq..hurm,

Oh biarlah...aq tak nak berdendam or marah2 orang..
Biarlah dia lau nak cakap apa pun kat aq,
Aq tau aq tak sebaik mana,
Cumanya aq dah menjauhkan diri dari die,
Biarlah hati aq tenang dulu..
Aq perlu bersabar..

Go Amierul!!

p/s:Ya Allah,ko bantulah aq dalam menjalani kehidupan yg baik di USIM ini...

Tuesday, June 1, 2010

USIM...Best ke ha??

Assalamualaikum..

Hai semua,hai blog ku yg dah lama aq tak update ko..haha.
Maklumla aq da sambung pengajian aq so ssh la sikit nak jenguk ko..ye la,kat sini nak on9 kena g library..laptop lak aq tak bawak..sian ko ek??huhu

Ha,dah2 ko jgn nak sedih2 ye blog..ni aq nak cite pasal life aq kat USIM ni..hurm,first impression aq kat USIM ialah best,lawa,gempak,bagus...dan macam2 lagila..

Tapi yang sleknya ialah apartmen tempat aq tinggal uh,jauh bebeno dr USIM uh..12 km beb!!
Pagi2 nak g kuliah ke,kelas ke mesti kena tunggu bas yg disediakan USIM ar,,tapi lau lambat either kena berdiri lam bas(cam kat kg jawa)..or kena tinggal ngn bas..huhu..seksa seyh.

Tu cite pasal apartmen..ni cite pasal USIM yg sangat luas ni plak..huhu.Huh,korang tau.jarak antara cafe,fakulti,perpustakaan..yada3 sangatlah jauh..huhu,aq ni asyik berpeluh je..huhu,kesian aq en??tapi takpela da namanya belajar,,

So,as yg aq da bg tau dulu kat USIM ni aq amik syariah dan undang2..erm,aq tatau nape,tapi for this course ada 9 subjek,dan memerlukan muet band4 baru le sambung degree..otherwise lau ko tak dapat band 4,ko kena repeat muet..and lau tak lepas gak..ha,tukar kos la ko,n sia2 la masa setaun ko belajar syariah dan undang2 uh..yg mengkezutkan aq lagi ialah batch tamhidi syariah dan undang2 lepas yg dapat band 4 hanyalah 3 dr 77 org..korg bayangkan???huhu.

So,apa lagi amirul,ko kena kuatkan semangat.study leklok..ko bolehnya(ceh tetiba bg semangat kat diri sendiri..hehe)

Aq tetiba dah jd cuak semacam ni..tgk buku law uh..masyaAllah...ha korg tau lakan sejarah da boring cmne,inikan lagi law... alot of fact here n there..my god..

Hurm.ok ar..nnti ada masa aq update lagi blogku ini..hehe..ok bubbye,,,

Assalamualaikum..

p/s:kepada dak2 law yg seangkatan ngn aq..harungilah hidup ini dgn tabahnya..doakan aq ek?

Friday, May 21, 2010

Ish..lagi dua hari je nie..

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..

Cuak.Takut.Tak Sabar.Happy.Sedih.

Adoyai,semua uh ada lam hati aq sekarang.Lagi dua hari je sebelum aq pergi mendaftar ke Universiti Sains Islam Malaysia bagi jurusan Syariah Dan Undang-Undang.
Perasaan memang bercambur baur dah ni.Ramai gak kengkawan aq da settle sume tinggal nak pergi je.Aq??huhu,ada la lagi here n there tak settle..harap hari ni settle sume.

Cuak & Takut??
-Sebab aq tak tau life universiti ni camne
-Aq da tak berapa ingt all related syariah n arabic.
-Takut je jumpa budak2 yg tak betul ke,tak kamching ke..adeyh

Tak Sabar & Happy??
-Nak rasa life yg baru kat u..
-Sebab aq nak jumpe kwn2 baru n kwn2 lama gak..haha
-Aq nak menajamkan balik otak aq yg da berkarat tahap apa dah ni..huhu

Sedih??
-Sebab aq nak tinggalkan rumah n family
-Utk2 mula2 no blogging,facebooking,yahoo messengering kot,hua3
-Semua kawan2 baik aq kat Kisas akhirnya menuju haluan masing-masing..

Pape un u all,aq mmg dok gelabah kat umah nie,Once everything da settle baru la aq lega.

p/s to all my best fren:
Zuhair:Gud Luck utk kehidupan hang kat Darul Quran..Semoga niat hang dalam mempelajari ilmu dan kalam Allah diberkati..semoga persahabatan kita berkekalan..=)

Abbas:Hang un bakal fly kan??Gud luck..aq pasti merindui kenangan masa2 kita bersama..thanks 4 everythings..=)

Izzuddin:Hello debator!!..pasni susah le kita nak jumpe..best kawan ngn ko..thanks cz gile2 banyak bantu aq..semoga berjaya impian ko nak jd doctor..=)

Daniel:Aq sangat merindui saat berkambengan ngn ko,memetom,bergalak..menceriakn kelas..sume ngn ko lah..pasni lau da belajar kat overc jgn lupa aq ok??Thanks 4 everythings..=)

Fye:Budak bilik aq..hurm,semoga berjaya kat Us..nnti da berjaya jgn lupa aq..ingt rahsia aq simpan tau!!..hehe..=)

Amir:Thanks cz jadi cikgu add math aq..suka kawan ngn ko..thanks cz always bantu aq..aq harap ko takkan lupakan aq..=)

Safwan:Hey dude..pasni sama u kan,so takyah nak sedih2 kat sini..haha,nnti jumpe gak..haha

Aiman Basrun:Hey budak kecik!!..hehe,gud luck tok ko pasni,belajar leklok,thanks cz banyak bantu aq..=)

Hayyan:Hi budak intec..erm ko da masuk intec da tak ingt aq ek??takper2..huhu,pape un thanks sbb selalu bntu aq lam kelas,selalu teman aq g mana2..teman aq outing gak..teman main boling..hehe..da berjaya jgn lupa aq..=)

Abid:Gud luck kat uia..belajar leklok noh,jan tido2..semoga berjaya..=)

Ismat:Hai ismat..saat kita berkenalan dan mula rapat hanyalah di waktu exam spm,,tapi hang ttp bnyk bantu aq..gud luck!!..=)

Hizry:Ko ibarat siti dgn simply sitinya..suara ko pun ibarat siti..hua3..thanks cz jadi kawan aq..moga sukses..=)

Syinon:Hai sabahan,TQ sbb jadi kawan aq..semoga hang berjaya dalam megejar cita2 menjadi sasterawan negara terulung!!..=)

Eyqa:Gud Luck kat KMM..belajar rajin2 n ko pasti berjaya..kita bersama sejak tadika tapi akhirnya kita berpisah gak,,huhu,,,jgn lupa aq okke??..=)

Nisa:Thanks cz jadi kawan aq..5 taon kita bersama akhirnya berpisah..takpe ko jgn sedih..pergi u mana pun,umah ttp kat Mersing..haha

Azyan:Hai dak montel..hehe,ko la muslimat yg baik n sporting yg jadi kwan aq..best kawan ngn ko..da kat intec uh jgn la lupakan aq..semoga ko berjaya..=)

N to all my frens..gud luck 4 ur future,,study hard then u will sukses..ingat persahabatan bukanlah bersilih ganti sebagaimana kita bersilih ganti tempat belajar..ukhwah fillah itu yg penting..

Assalamualaikum..=)


Monday, May 17, 2010

Selamat Hari Guru..

"Guru Pembina Negara Bangsa"

Selamat Hari Guru di ucapkan kepada semua insan yang bergelar guru di dunia ini,

Especially to my mom:

Puan Rosilah Binti Sulaiman
(Guru Tadika, n also teach me when i was in tadika)

Guru2 Tadika Kemas Air Merah,

Guru2 Tadika Kemas Tenglu,

Guru2 Sekolah Kebangsaan Sawah Dato'

(Bm-Cikgu Ghani)
(Mate-Cikgu Noorin)
(Bi-Cikgu Norzihan,Puan Normala)
(Sc-Cikgu Fatimah,Cikgu Rahayu,Puan Sabihah)
(n etc..)

Guru2 Sekolah Menengah Kebangsaan Mersing

(Bm-Cikgu Che Zarina,Cikgu Salleh,Cikgu Sarimah)
(Bi-Cikgu Khim,Cikgu Yuza,Cikgu Azian)
(Sej-Cikgu Azman,Cikgu Rokiah,Cikgu Maznah)
(Matematik-Cikgu Hasyidah,Puan Hjh Fadzilah)
(Geografi-Cikgu Khim,Cikgu Noriah)
(Sains-Cikgu Erma,Cikgu Roziana)
(K.Hidup-Cikgu Fairos,Cikgu Wan Maznah)
(B.Arab-Ustazah Hayati Yusof,Ustazah Amizah)
(P.Islam-Ustazah Hayati Yusof,Ustazah Hayati Salleh,Ustazah Najah,Ustazah Zainab)
(Bio-Cikgu Wan Syamsul)
(Kim-Cikgu Noreen)
(Fiz-Cikgu Hafiz)

Guru2 Kolej Islam Sultan Alam Shah

(Bm-Puan Khazanah Binti Che Jusoh)
(Bi-Madam Mohana Kala a/p Murugaiyan)
(Sejarah-Puan Sakinah Binti Amir Hussin)
(Biology-Puan Siti Marina Binti Mohd Tohid)
(Fizik-Puan Aumi Makhmuda Binti Muslimin)
(Kimia-Puan Normawati Binti Md Rayis,En Saiful Bahri Bin Mustafa)
(Pendidikan Syariah Islamiah-Ustazah NorAziah Bte Ahmad)
(Pendidikan Al-quran & Sunnah-Ustazah Misyati Bte Amat Sehab,Ustazah Zubaidah Bte Zainuddin)
(Matematik-Puan Sharipah NorAshikin,Puan Ainon Binti Tamby Chik)
(Additional Mathematics-Puan Nik Norlan Binti Abd Rahman,Cik Mariah Bte Abd Rahman)
(Bahasa Arab-Ustazah Nik Mahizan Binti Nik Mohamad,Ustazah Khairiah Binti Arbain)

Dan juga kepada semua guru yang pernah mengajar insan bernama Muhamad Amirul Bin Razali
Jasa kalian semua amat dihargai dan semoga segala usaha kalian semua dalam mendidik anak bangsa diberkati dan dirahmati Allah sentiasa...=)

p/s:Amierul sangat sayang akan semua cikgu Amierul..=)

Sunday, May 9, 2010

Selamat Hari Ibu..Sayang Mak!!

Assalamualaikum..

Hari ni aq bukak je blog tgk sume post pasal Hari Ibu.
Ye hari ni hari ibu.
Seperti sebelum2nya,aq tak pernah sambut hari ibu.Ntah,taktau nape mungkin tak pernah menyambutnya dr dulu menyebabkan aq tak biasa.Lagilah aq hny ada dua org adik beradik..huhu.
Even aq nak wish Selamat Hari Ibu pun aq segan..haha..apalah aq ni..huhu.

Tapi jauh disudut hati aq sentiasa mendoakan ibuku.Aq menyayanginya sepenuh hati walaupun kengkadang aq letih dah ngn bebelan dia..haha.
Biarlah ibu kita garang macam manapun or baik sangat sekalipun..kita harus tetap menyayanginya sepenuh hati.

Yeah,aq tak nafikan kengkadang aq ada jugak cam tak puas hati ke or kurang ajar ke,tapi tu semua tak menandakan aq tak sayang ibuku.
Mungkin time tu aq tgh marah..biasalah manusia..

Oleh itu,kepada Puan Rosilah Bt Sulaiman a.k.a cikgu sheila,

"Selamat Hari Ibu"

Maafkan segala dosa2 along...sentiasalah beri tunjuk ajar pada along...dan along nak mak tau along sayang mak sangat2..

Love u mom forever!!

Friday, May 7, 2010

Aq lah Budak Celcom..







Assalamualaikum semua!!

Hai3..lama seyh aq tak update blog ni,dah seminggu dah..huhu.
Tinggal 8 hari je lagi sebelum kerja aq sebagai budak celcom berakhir.Huhu,rasa cam sedih nak berhenti tapi nak wat camne kan,aq mesti bersedia tok masuk U.

Nampak tak gambar aq kat atas??Haha,tu lah baju yg aq pakai g kerja pada hari Isnin,Rabu dan Jumaat.Untuk hari2 laen aq pakai baju lagi satu warna ungu.Huhu.
Gambar bawah sekali uh best.Kasut Crocs.Haha.Jadi trend skunk ni kat Mersing.Ramai org pakai terutamanya dak2 remaja ar.Yang bestnya time2 nak abis keja ni la selipar aq putus.Jadi,aq belilah selipar crocs ni.Lepas tu.akak2 yg keja sekali ngn aq ni un beli gak..haha,habis satu kedai memakai crocs,tinggal lagi bos je belum.Haha.

Kerja kat kedai fon ni bukanlah sukar mana pun.Orang kata keja cam budak pompuan.Haha,peduli apa aq.Aq bukannye nak keja berat2 un memandangkan aq kerja sementara je un.Huhu,so kerja aq simple2 tapi gaji un masuk(tapi tak besar mana pun..agaga)

Macam Syinon yg kerja kat kedai fon kat Sabah,kerja aq cam dia gak.
1-Masukkan topap
*part ni aq tak suka cz andaikata tersilap masuk kena ganti pakai wit sendiri.

2-Jual fon
3-Jual simpack
4-Jual modem n broadband
5-Jual barang2 cam housing,battery etc.
*No 2,3,4,5 best cz lau jual satu mesti ada komisen..hehe

Tu keja2 bese.Lau pagi2 uh aq kena bukak pintu kedai yg tersangatlah susah nak bukak cz da lama n ada 6 pintu.Huh,pagi2 keluar peluh aq.
Balik un sama.Kira kerja aq paling penat time datang n balik ar.Tu yg balik lepak abis seyh.Haha

Hurm tu jela aq nak cite sikit pasal pengalaman aq kerja kat kedai fon ni.
Taklama lagi aq akan berhenti n menjalani kehidupan sebagai seorang pelajar kembali.Tapi at least aq ada pengalaman.Huhu.
Ok,Assalamualaikum!!

p/s:Budak2 straight A KISAS tak yah keja un cz dapat RM 300,huhu..FYE belanja aq.hehe

Friday, April 30, 2010

Mengharap Mardhatillah..

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..

Salam ceria,salam mesra,salam ukhwah kepada semua..
Sudah lama rasanya aq tak menulis sesuatu di dalam blog ku ini.
Hari ini aq nak berkongsi sikit pasal suatu topik iaitu:

"Mengharap Mardhatillah"

Pada suatu petang cam bese ar aq kat tempat keja tetiba fon aq berbunyi..
"1 2 3 go,daku berikan semua,agar kau gembira sentiasa.."
*kantoi lagu hujan,haha

Lah,upe2nya Zuhair hantar mesej kat aq setelah sekian lama dia tak mesej aq.Aq un rilek je la bukak inbox uh,tetiba mak ai,dia tny aq soalan,huh..soalannya ialah:

"Apa yang hang paham pasai konsep Mardhatillah??"

Buzz,terkedu aq!!
Tapi takpe,berbekalkan ilmu pqs,psi,tazkirah kat musolla yg aq dgr hari2,aq un jawab..

"Mardhatillah dari segi bahasa ialah karedhaan Allah Taala,atau dgn kata lain kita hidup kat dunia ni adalah semata2 hendak mencari keredhaan Allah Taala,bukan sebab nak dapatkan sesuatu yg kita impikan ke,berjaya lam hidup ke even nak dapatkan pahala un bukanlah tujuan utama kita hidup kat dunia ni,tu semua hnya lah tujuan2 kecil atau asbab untuk kita hidup kat dunia ni.Pernah diceritakan kisah pada zaman rasulullah bahawa ada seorang sahabat ni yg dia melakukan segala macam kebaikan kat dunia ni dan dia yakin dia telah memperoleh pahala yg begitu banyak,akan tetapi dia taidak masuk syurga selepas dia meninggal kerana dia terlupa untuk mensetkan niat dia hidup kat dunia ni adalah semata2 untuk mencari keredhaan Allah Taala"

Huhu,semua uh aq taip lam msj,dekat 5 page gak ar.Yang kisah sahabat uh aq ingat2 lupa,tapi aq taip gak bagi kat Zuhair..Huhu.
Aq bukanlah faqih sangat bab2 ni,jadi aq bantai je la jawab.Lau nak dibandingkan ngn jawapan Abbas ke Azry ke,arif Amin ke,mau jauh menyasar..hahahahah.

Then Zuhair balas:

"Bla..bla...tp timbul lagi satu persoalan,sejauh mana usaha kita untukmendapat mardhatillah tu,maksud aq betul ka kita jdkan mardhatillah 2 sbg matlamat kita dalam kerja yg kita wat sehari2?k,la aq tny hang la ni adakah hidup hang menuju mardhatillah?"

Fuhh,mak ai,soklan si Zuhair ni mmg mencabar gila2 la,aq nak jawab un ssh,aq terasa cam hidup aq sekarang ni dah la tunggang langgang,jd cam segan nak jawab soklan ni.
Tapi,untuk tidak menghampakan si beliau,aq un jawab:

"Sebenarnya dia macam ni,ada tiga golongan,
Pertama,golongan tu mmg dia hidup kat dunia ni mmg dia dah setkan dalam hidup dia adalah untuk mencari keredhaan Allah Taala,macam alim ulama,orang2 yg mmg faqih lam bidang agama,etc..
Kedua,golongan itu,dia tau hidup kat dunia ni adalah untuk mencari keredhaan Allah Taala,tetapi niat dia itu secara batin,tidak nampak,maksudnya dia mmg tau tapi secara zahirnya mmg lau dia buat sesuatu dia niat nak dapatkan apa yg dia nak,cam 11A+ ke,etc..
Ketiga,golongan itu mmg dia tidak setkan langsung niat dia hidup kat dunia ni adalah untuk mencari keredhaan Allah Taala,malahan hidup kat dunia ni adalah semata2 untuk mencari kekayaan,populariti n etc..
Jadi aq cakap,aq mungkin lam golongan kedua..huhu"

Lepas itu,setelah Zuhair puas ngn jawapan aq,perbincangan topik kiteorang un berakhir.
Mmg penat ar jari jemari aq menaip msj uh.Haha,tapi takpa,sekurang kurangnya ada gak org ingtkan aq kembali apakah tujuan sebenarnya aq hidup kat dunia ni.

Jadi kesimpulannya,marilah kita refresh balik diri kita,muhasabah sekali sekala tgk apa tujuan kita hidup kat dunia yang sementara ni.Sebab kita ni manusia kadang2 terlupa kan??Hehe
Sekian saja,Wallahua'lam

Tuesday, April 27, 2010

Terasa Syahdu..

Assalamualaikum..

Malam ni aq terasa sangat syahdu+terharu..
Tatkala aq sedang on9,aq bukak nasyid.fm..
(Ni kali pertama aq bukak nasyid f.m through laptop.Huhu,)

Besela,setiap radio ada lagu2 dia kan n ucapan2 segala..
Sedang aq melayan lagu nasyid,tetiba lepas uh ada ucapan,

"Daripada Abbas di Muar,ingin menujukan ucapan kepada Amirul yg berada di Mersing yg sentiasa bersama senang dan susah dgn sebuah lagu kiriman Asma Allah dr Sami Yusof"
*lbey kurg camtu la ayat..err

Huhu,tak sangka aq ada gak kawan aq camni.Aq tau Abbas rapat ngn suma org tapi mmg bnyak masalah kitaorg kongsi bersama..

So aq mmg appreciate la apa yg dia wat cz dia un appreciate aq lam ucapan dia..huhu

Ni je la post pendek aq,
Sayang ko Abbas dunia akhirat..ukhwah fillah abadan...abadan..abadan..insyaAllah..
=)

p/s:sapa agy nak wat ucapan kat aq??huhu,mana tau pasni kat hot fm lak ke..haha