Sunday, July 31, 2011

Aq nak luahkan!!..;)

Bismillahirrahmanirrahim..


Best tak vid kat atas uh?
Hihihi..erm,btw kalau korg nak tau,ni la Majlis Kahwin yg aq idam2kan..
Hahaha,
Mungkin nampak macam mahal je kos dye en,n macam membazir je sdgkan zaman rasulullah dulu simple2 jewk,
tp aq still suke tgk majlis yg meriah2 cm ni.
*sorry kalau ada lagu kt vid uh*
*n jgnlah plak expect aq akan wat ikut adat2 melayu cenggini,insyaallah based Al-quran n As-sunnah*

Tapi aq tataulah aq mmpu ke tak nak wat majlis cenggini.
Aq rasa pun kalau dye gaji besar un paling kurang kos ni disupport oleh family dye yg kaya uh,haha...
N kalau aq kaya un nnti,mmndgkan fmily aq bukanlh dr kalangan Dato' or Tan Sri so aq rasa tak mmpu gak..hahaha
*penah gak aq terkira2 gaji aq as lawyer nnti mmpu tak nak wat majlis cenggini,haha..berangn je keja aq !!*

Entahlah.
Sejak setaun kebelakangan ni aq rasa nak kahwin je.
LOL.
Mungkin ada org kata kalau nak kahwin jgn nak heboh2kn,tak baik?betulke?huhu..tatau aq.

Dulu aq tgk ayat2 cinta mnybbkan aq da jumpa satu ciri2 yg mungkin le ada pada bakal wife aq.
haha,ce teka?
erm,berniqab mungkin?
Dulu aq beriya2 sgt nak dapat wife cmtu,tp skunk aq takle terlalu berharap..haha..cukuplah sekadar yg menutup auratnya dgn tdung labuh.haha.still demand aq ni.haha.labuh bidang oke je.tayah bulat un takpe.haha.kan demand agy.erm,ntah.aq kalau boleh nak yg labuh2 ni.best!!haha..takmola yg tak cukup kain je tdg dye uh.haha.
Tapi en,ustaz aq penah cakap,

"Kamu kalau nak cari isteri kalau nak senang cari yg sama manhaj ngn kamu,tp kalau nak cari yg bese2 un leh,tgk macam saya saya le bimbing dye,sampai berniqab skunk"

Alhamdulillah.
Ustaz R mmg terbaek!!
haha
.
But,we don't know our future right?
Erm,aq un tak pasti kehidupan aq cmne nnti.
Maklumlah aq ni tak bape ensem sgt.
Comel je sikit.haha
erm,tp kalau pompuan uh nilai aq berdasarkan paras rupa,haha..aq tak kesah un sbb aq un takkan suka pada dye sbb nabi da kata yg utama AGAMA kan.erm,itu penting.
Kalau nak tgk pada cantik je lama2 hodoh gak.haha.

Kalau la pilih agama.
Dengan agama tulah le bimbing keluarga.keluarga sakinah namanya.
Hidup bertolak ansur.Suami isteri saling berhusnu zhon.Berkasih syang kerana Allah.
Barulah keluarga diberkati n dirahmati Allah.
Semua wajib percaya dgn itu.
Tapi tak kisahlah nak pilih yg lawa or ensem tp still kuat agamanya.Itu bonusla kiranya.haha.

Btw,kan best kalau kita dapat luah rasa suka kita ni kat org yg kita suka kan?
Erm,sebb uh sampai ada yg da bercouple,
pegang sana,pegang sini.
N aq akui aq ada suka seseorang kat TSU.haha.
Tapi aq BELIEVE ngn hadis ni..

"sesiapa yang jatuh cinta, kemudian menyembunyikannya hingga kematian datang menjemputnya, maka dia adalah seorang yg syahid"

riwayat Hakim, Ibn Sakir, al-Dailami, dan lain-lain

N bg aq better aq simpan je perasaan ni selagi lom sampai masanya,
Haha,jgn dok gedik2 tny aq sapa dak TSU uh.haha.
Erm,kalau da graduate n insyaAllah dye single agy,aq akan 'try'.
Haha,kalau tak maknanya dye bukan jodoh aq.
Jodoh di tangan tuhan bukan?
hihi.
 Okke lah..

Saja nak kongsi my "feelings"
:)




Sunday, July 24, 2011

Lulus test JPJ,yeah!!..^-^

Bismillahirrahmanirrahim

Dah lama rasanya aq tak update belog ni.
Bukan je update,nak bukak belog sendiri un rasa malas.
Siyes malas gile doe.
Mungkin aq tader waktu yg sesuai kot sbb nak berbelog ni kena ada time yg betul2 pleasure en.
Bnyak menda kot terjadi spnjgn lamanya aq tak hupdate belog ni.
Dua menda major ialah tugas aq di rumah adalah mengecat rumah yg baru renovate ni,tak abis un agy aq mengecat and another one aq da dapat lesen P for kereta..yeay!!


See that?
Haha..so proud of myself because I can pass the test easily with the help from Allah,
Seriously Allah permudahkan banyak urusan aq sejak dr berlatih lagi,
Adalah jugak yg advancenya..haha..tpi takyah citelah,
Bek cite yg senang2 je..
Dapt cikgu yang baik,
I mean sek bek aq pandai pilih cikgu,sbb ramai cikgu2 yg garang2,muka bajet lak uh,..aq tegur nak bertanya un ada yg tak berjawab..menci aq.huhu..sabar je lah,

Then masa test JPJ un Allah permudahkan,
Ceritanya begini..
Aq paling takut part bukit,siyesly aq tak tipu!haha..
masa aq berlatih aq bnyk kali lepas bukit n ada jugak yg aq taklepas.
Yang tak lepas tulah mencuakkan aq..bebeyh.lol

Alkisahnya aq dapat angka ke 12,
so pe lagi dok berborak2 la ngn mamat yg berangka 11,
dok ralit cerita pasal takut la,ketaq la..haha..dok cite macam mana lah kalau fail kat bukit uh,malu seyh.haha
So,time uh org yg 1-10 sume lepas bukit dengan senang nye..mak ai,aq da start gelabah,
dok terpk
"Macam mana la agaknya sume lulus bukit,tetibe aq kandas?"
malunyeeeeeeee....haha

Skunk tibe giliran mamat yg ke 11 uh,
ntah malang ke badi ke apa ntah,dye kandas kat bukit smbil aq tggu turn kat belakang..
Hua2,mmg gelabah time uh..
dalam hati,
"1-10 sume st8 lepas,11 until so on da start ada yg kandas ke?"
haha..macam2 la dibenak hatiku,
then wat je cool2,baca bismillah ayat kursi sume,naik la atas bukit,
tayar cecah kuning sikit je.haha..sek bek.
Abg JPJ yg ensemsporting tu un soh jalan,aq un gerak smbil usha JPJ yg ensemsporting uh..sek bek lepas.lol
then,kat parking n 3 penjuru uh aq lepas dengan jayanya sbb aq pakar kat c2.haha

Next,kat jalan raya,
Org yg 1st je aq tgk JPJ yg bawak blik dye,means dye gagal la.
Hurm,petang uh plak JPJ mgkin tensi kot,sume cm nak marah je.
Takut seyh
Ditakdirkan aq dapatla JPJ yg muda,muahaha..
Masuk.
"Assalamualaikum ENCIK"
"Waalaikumussalam"

"Boleh saya mula"
"Boleh"

"Bismillahirrahmanirrahim"
(haha..baca kuat2 cikit time uh..hihi)

Baru nak wat pergerakan ke 2(betul cermin),dye da ajak berborak..hua2,macam la dye tny..aq dok mana la,belajar kat mana la,
Ditakdirkan dye dok setaman ngn aq,cuma tak pernah jumpa je.hua2
Borak2 n terus berborak,
Dari mule2 gune ENCIK,then

"erm, ABANG dok kat mana?"
aq lak tny..dan seterusnya..haha..dah tak men la encik2.hipokrit je.lol
Dye quite cam praising aq la sbb tau aq belajar kat u,anak sulung,mmpu berjaya la sume.haha.bagus2.nnti dye kata aq le jd bos dye sbb aq amik law.haha.
Jadi bos tok abg2 JPJ?
Wah,glam jugak..haha

Nak cite yg sportingnye agy,lam keta uh dye pasang lagu gak,mmg sempoi,
Then aq ingt agy cikgu aq cakap,
"Kalau awak lnggar lubang2 ni perlahankan kereta,jgn wat JPJ terkejut"

So aq wat la apa yg dye soh.Setiap kali jumpa lubang penutup tangki ke apa ke aq un perlahankan kereta,

"Asal ko perlahankan keta bila jumpa lubang2 uh?"
"cikgu cakap kalau jumpa lubang jgn wat laju2,jgn kasi JPJ terkejut"
"haha,kau bayar mahal kan,ko langgar lagi aq suka,kasi lanyak je keta ni"

Haha,see?
Sporting habis en..
Haha,then sampai la semula ke tempat drive school uh balik.
N aq lulus alhamdulillah.
Markah 18/20 je.haha
Kantoi salah stunya kat betul cermin uh sebb aq ngh gelabah dye le lak ajak bual2.haha.

Pape un aq syukur sgt aq da lulus.
Horray!!
Pas ni da le drive sendiri.
Thanks everyone yg support me.
=)

Tuesday, July 12, 2011

Mimpi?..Motif?!..haha

Bismillahirrahmanirrahim





Dah!!
Jangan usha foto dye lelama..hua2,
Tahu kan sapa ni?
Kamal Adli la..hahaha

Okke,apa motif aq post kali ni?
Sebab aq un pelik malam tadi..hahaha
Kenapa yek?
Tgk tajuklah..pasal mimpi..hahaha

Lately ni aq selalu mimpi pelik2,
kngkdg uh mimpi dgn pelbagai aksi,
sampai2 bila aq bgn letih seyh,
*jgn pk bukan2..LOL
mmg adventure la kngkdg uh..hurm,

Malam tadi mimpi aq agak slow la,
Tapi yg aq peliknya aq mimpi pasal Kamal Adli ni ha..
nak kata minat gila2 tadrerlah,tapi penahlah tgk dye berlakon lam certain film uh,
maybe lately ni aq asyik tgk muka dye kat tb je ot,sbb uh aq termimpikan dye .LOL

Kisahnya bermula begini,
Haha..dah2!!..tader kisahnya,
haha,
Malam tadi aq mimpi dye dtg umah aq,
Hurm,mmg terkezut gila la,
ye la artis kan,
gila hape nak dtg umah diva aq ni,haha.
Sekali upenya dye dtg as CIKGU BAHASA ARAB,
Haha..dye marking kertas arab final exam tamhidi kot.haha
So,pas dye tanda dye soh aq kira sendiri,
Then aq kira q dpt 83/100.
Haha..dah lega dah A,
tapi dye soh cari lagi mana le tambah markah,
sbb dye kata 83 uh tak kompim agy A,graf bole naik.haha
Sengal kan?
Dah macam real life dah,cumenya cikgu je berlainan..hahaha

Then,
adalah sikit kisah sambungan dye,then dye un balik la,jadi artis cam bese..
so,MOTIF?
Hahaha,,aq un tatau la..
Mimpi kan,bole jadi pape je,
Mungkin aq kawal di awal mimpi aq uh aq mahu mimpikan siapa,
Tapi aq un tak pasti kenapa mesti Kamal Adli.
Hua2,

Tu je la kot nak kongsi di pagi2 yg ceria ni
Daaa~
-Maassalamah-

Monday, July 11, 2011

rAnDOm..^u^

Bismillahirrahmanirrahim

Benar kata2 Imam Syafie,

"Jikalau kalian melihat sesorang mampu berjalan di atas air,mahupun boleh terbang di udara,janganlah kalian menganggapnya wali,sebelum kalian ukur dirinya menggunakan Al-Quran dan As-sunnah"

See,
It is not easy to judge people,
even me myself always do the mistake in judging people.huhu.
For sure,
Whatever we do must follow what Quran n Sunnah said,
Cannot put our mind first!!
Never,
Believe me if u don't want to lost from path as being a true MUSLIM,
put the priority of Al-quran n As-sunnah first.

Just a reminder,
U don't know me,
U don't judge me,
Don't act so over,
Then u will regret!!

-Roger-

Thursday, July 7, 2011

My new interest,,hihi,,^-^

Bismillahirrahmanirrahim..

U know what,
before this I am quite not attracted  to watch football match.
I prefer to watch Badminton,Takraw,or Tennis.
But lately this I suddenly changed myself.
Am I dreaming?
Haha.LOL
I started to watch Bola.
Haha,who cares what people want to say to me.
Before this at hostel I don't want to get involve to watch football match Liga Super,Liga Perdana etc..because I don't want to bother my time to study beside I also need enough rest and sleep so that I can be better in the next morning.That's why I such don't care at all about football.(Tapi lam hati ni rasa gak nak tgk,pelik gak tgk org jerit reramai..hoho,best sgt ke??)

Hahaha,
Yep,is that really enjoying when we watch football?
I will definitely say YES!!
Hoho,
Maybe we think that,
(apa kejadah la dorg uh kejar2 bola yg satu,apa yg best sgt tau tgk bola ni)
Hey!
U won't know before u watch it.Haha

I really2 started watching 90++ mins of game during "Fiesta Bola Merdeka"
Sorry,I can't remember on that time Malaysia against who,
But on that time,
I really feel that,oh yeah,
BEST gilak tgk bola ni!!
Feeling seyh,
Because of what,
We will see the techniques being used by players,
We see how they paly with strategy,
and the most imprtant is that how Malaysian's Players play with all determination to proud Malaysia in the arena of football.To win that match.That's what I like most.
\
Skunk ni tgh hangat cite pasal Kelayakan Piala Dunia.
Hoho,
I have the opportunity to watch Malaysia vs Lubnan
Yeah,Malaysia won 2-1

AND
Malaysia vs Chinese Taipei(1)
Malaysia won 2-1
Hoho,It was very entertaining one..Malaysia lead dulu weyh 2-0..by Aidil Zafuan n another player I can't remember...and suddenly Malaysia bolos..TPE got one goal.haha
Memang mendebarkan la malam uh.Tapi malam uh aq tgk ngn bapak aq.so sopan je la.hihi

Then,
Malaysia vs Chinese Taipei(2)
Malaysia lost 2-3
Hoho,ni lagila mendebarkan.
Aq tgk player TPE uh asyik menyerang je mula2.
Memang seram
Then min 7,
Malaysia dapat free kick,
Aidil Zafuan(player 7)
anddd......
GOAL weyh!!
Haha,aq rasa malam uh mmg tuah dye tol la.
3 JULAI besday dye,
Minit ke 7 dye tendang,
Dia pakai baju no 7.hoho.
Ni aq respect gila la!
Free kick jauh gakla,le goal seyh.hoho.

video


Second goal
Ketua pasukan Safiq Rahim kasi goal,
Goal smart gak ar.
Bole tahan,
Thanks kasi Malaysia gol.
hihi

Tapi..paling aq respect penjaga gol Malaysia la.
SHARBINEE ALLAWEE RAMLLY
Pergh!
Smart seyh dye jaga gawang
Walaupun Malaysia bolos 3 gol,
Tapi aq percaya bnyak bukan dr mistake dye sendiri.
Malah ada tendgn penalti yg ke 2 dr TPE,dye berjaya tahan wei!!
SOlute ah..hihi.

(Penjaga gol terbaek!!)

Pape un Malaysia layak ke pusingan ke 2,
Tahniah Malaysia!!
Sayang Malaysia!
SaranghaeMAlaysia..hihi

Hoho,
Just to share my new interest,
Sorry la because I mixed Malay n English words.
Haha,Excited enough.
Hihihi.
So don't forget to watch Malaysia vs Singapore this 23rd of JULY!!
Really can't wait for that,hihi.
Okke.daa,,,
^-^


p/s:Dalam tak sedar masa aq tgk bola,aq un menjerit2!!..haha,best upenya..=)

Wednesday, July 6, 2011

Nervous~


Bismillahirrahmanirrahim

Oh yeah,
I've emailed to my teacher regarding the result matter 3 days ago,
and two days ago this is what she replied.
O my Allah,
U realised what?
It might be today or tomorrow.
lol.
It makes me nervous.If it might be released today,so just a couple hours perhaps I can get my result.Ngee~
Yeah,since the tragedy of 6 June,where all Tamhidis' Students were so eager to get their result,and suddenly that date just a fake date,hahaa..there were many sarcatisms sentences that came out from tamhidi's page in Facebook.
For example,


"Ha,ni lah yang buat aq sayang lagi USIM ni,suka tangguh keputusan kan"


"Usim terbaik lah~!!"
"I love you USIM"


And many more.
I don't want to write it here.hehe



Many people say that we have to study for Allah.Even the picture at the above also stated it like that.
However in defining study for Allah,I remembered what my Ustaz and my Ustazah told during class,

~Ustaz~
"Kamu kalau belajar Syariah,belajar agama ni mmg wajib belajar kerana Allah,sbb ni ilmu kamu belajar sumbernye dr Allah dan Rasul.Kamu tak boleh belajar syariah sbb nak dapat kerja,pangkat,wang banyak2 etc.Kalaupun pelajar2 sains,medik,akaun etc yg nak belajar untuk cari pekerjaan,itu terpulang kepada mereka,sbb memang mmg mereka belajar utk itu pun"

See,
But,maybe some of sciences student would say that,
"Hey,we also study for Allah,we also want to help the society based on Islam ways and that back to Allah too"
Okke,I would say that it's okke if u want to say like that,just the reality u learn about math for example is doesn't has relationship with Syariat Allah,maybe at the end of ur study,the purpose u want to help the society is the way to show that u study for Allah.
Hehe.

~Ustazah~
"Kalau kamu belajar kerana Allah,mesti kamu akan memperoleh pointer yang bagus sebb kamu mengulangkaji,kamu tunaikan tanggungjawab kamu sebagai seorg pelajar.Mana mungkin kalau kamu belajar kerana Allah,result kamu teruk,kalau begitu kamu seolah2 tidak belajar.
Namun tidak dapat dinafikan,ada pelajar yang belajar kerana exam,still boleh cemerlang.Tapi itu terpulang kepada mereka.Yang penting,kalau kamu belajar kerana Allah,kamu mesti boleh berjaya."

I have changed little bit the sentences from my Ustaz n Ustazah  because I can't remember it well.
But,that is how I stand with the definition of  study for Allah.

Currently,
I study Syariah and Law.
So,syariah is subject related to ad-deen and law is related to life which control by human.
So regarding with this two subjects,InsyaAllah I learn both for Allah.
But,in term of examination,I have to differentiate those two subjects into exam matter.
Because I BELIEVE examination is the yardstick on how many percents that we understand about what we learn.So,if I talking about examination matter,I want to get A,or I think I will get B about certain subjects,please don't exactly judge me that I just study for exam only.Because I BELIEVE,everyone who called as student in Malaysia have to sit for examination.huhu

Being a top student is easy.
But to maintain it is very hard.
People always say to me,
"Alah amirul,ko mesti malam2 baca buku en"
"Ko mesti da pulun abis2 en tok exam kali ni"
"Ko mesti dapatnye la 4lat"
"Alah dak deanlist bolehla"

Somehow,I just accept that words as praise but sometime it also make me feel afraid.
haha.lol.
U know why,because I don't study much during each night,
I just playing scrabble.
I just on9.
I just go to my friend's room and have fun there.
I just study whenever there has the homework to do.
Hurm,when people say that I always study so I feel afraid because actually I'm not study and I think it might effect my result.
But I still BELIEVE in myself.
I have my own way to study.
I don''t have to get effected by others if  they are so study hard every night,hehe
Takyah la nak serabut2 study gak padahal malam uh kau da penat,malam uh kau tader mood,malam uh ko tension,sbb tgk org lain study.Tak gune!huhu

Lastly,
Tak best en bile jadi top student tapi core subjects ko tak kuasai.
Aq agak hampeh dalam LAw.
Aq agak kurang paham dalam LAw.
Tu yang merisaukan aq.
Kalau aq still tak dapat A dalam LAw,
Aq tak tahu nak kata apa dah.
Lagi2 sem 2 ni ada 2 subjek LAw.
Pape un doakan aq.
See ya~


p/s:Teringat kenangan sem 1..




Tuesday, July 5, 2011

Feel Better,Take Lesson..^-^

Bismillahirrahmanirrahim..

Lama rasanya dah tak hupdate blog kesayangan aq ni,
Heu2,maklumlah korg tau en tanggal 28 JUNE uh,
Tarikh yg terus menerus buat aq kuciwa yg amat sgt,..aq stress,tensi..sedih n bnyak la lagi perasaan2 negatif menyelubungi lam diri aq.

Yep.
28 JUNE uh tarikh kuar result Final Tamhidi kiteorg,
yang aq tak sabar2 nk tggu tu la..haha,
Skunk da un 5 Julai,da lebih seminggu da kisah uh berlalu.Takmo da la aq ungkit2.
Cumanya aq nak tekankan kat sini,
Yang aq emo,tensi,keciwa n pelbagai lagi reaksi over aq uh bukan sebab pointer aq,
Aq da bersyukur sgt aq dapat pointer cm uh,
Tapi adalah sbb laen,..iaitu berkaitan ngn subjek grade aq.
Huhu,
Biarlah,..ramai dah tahu pasal hal tu.
Biar je.
Aq bukan tak bersyukur.Cumanya aq takle terima.huhu.
Btw,takpela aq da redha da un skunk,
Cumanya aq akan jadikan ianya sebagai SATU PENGAJARAN!!

Believe me!!
I will change my study's way.
Hoho,selama ni aq selamba sgt.
haha.
Takpe2,.
tak sume benda kite mampu kuasai dgn masa singkat en?
Haha,aq ada lagi 5 taon utk belajar.
Sepanjang proses itulah yg akan membantu aq mencapai cita2 aq kelak.
Bukan sekadar result exam semata2.haha
I know I can do it.
I believe in myself.
Just wait n cee.

^-^