Thursday, December 1, 2011

Kebohongan2 Paling Menonjol Yg Dilontarkan Terhadap Dakwah Syaikh Muhammad Bin Abdul Wahhab Dan Para Pengikutnya.

Bismillahirrahmanirrahim

Kebohongan2 Paling Menonjol Yg Dilontarkan Terhadap Dakwah Syaikh Muhammad Bin Abdul Wahhab Dan Para Pengikutnya.

1)Menyebut mereka WAHHABIYAH

Mereka menamakan Imam Muhammad Bin Abdul Wahhab dan para pendukungnya dengan sebutan wahhabiyah untuk memberi kesan kuat kepada manusia bahawa Imam itu dan para pengikutnya datang dengan membawa madzhab baru yang diada-adakan.Sikap tersebut menunjukkan ketidaktahuan mereka terhadap kebenaran berikut dalil-dalilnya.

2)Menuduh mereka MEMPERSONIFIKASI Allah

Imam Muhammad Bin Abdul Wahhab dan pengikutnya juga dituduh menganggap Allah mempunyai jisim dengan alasan kerana mereka menetapkan sifat2 Allah apa adanya seperti yang diterangkan dlm Al-Quran,Sunnah dan yg ditetapkan para Salafusshalih.
Hal itu mmg benar.Tetapi,orang2 yg menentang menggambarkan hal tersebut dengan gambaran yg keliru bhw seakan2nya mereka cenderung pada aliran Jahmiyyah yang meniadakan dan menakwil.

3)Menuduh mereka MENGURANGI hak nabi Muhammad dan membenci para wali



Imam Muhammad Bin Abdul Wahhab dituduh mengingkari bid'ah2 maulid dan sanjungan2 terhadap Nabi Muhammad ,berani membanteras bid'ah2 kubur dan melarang berdoa kpd sesama makhluk,melarang bersumpah kpd selain Allah d.ll.
Padahal semua itu justeru menghargai kedudukan nabi mengikut sunnah2nya dan memuliakan para2 wali yang soleh.

4)Menuduh mereka RADIKAL

Mereka dituduh radikal ketika berani menyuruh pada yang ma'ruf,mencegah dr yg mungkar,dan menegakkan syiar2 Allah.Sbb,orang yang suka menuruti keinginan nafsu merasa terganggu jika mereka dilarang melakukan kemungkaran,dicegah melakukan praktik2 bid'ah dan dihalangi mengumbar hawa nafsu.


D.L.L

Renungilah hadis ini baik-baik:


فَإِنَّ خَيْرَ الْحَدِيثِ كِتَابُ اللَّهِ وَخَيْرُ الْهُدَى هُدَى مُحَمَّدٍ

وَشَرُّ الأُمُورِ مُحْدَثَاتُهَا وَكُلُّ بِدْعَةٍ ضَلاَلَةٌ.

Maka sesungguhnya sebaik-baik perkataan ialah Kitab Allah (al-Qur’an) sementara sebaik-baik petunjuk ialah petunjuk Muhammad. Seburuk-buruk urusan ialah perkara yang baru diada-adakan dan setiap bid’ah adalah sesat.

(Riwayat Muslim)

p/s:Penting untuk kita terus melakukan sunnah dan jangan habiskan waktu dengan mengecam orang2 tertentu sbg WAHHABI.Membazir waktu je sibuk hal org len..:)







Wednesday, November 30, 2011

Wahabi?Sunnah?Bid'ah?..

Assalamualaikum.

Sedikit perkongsian.
Kalau lihat kat Facebook,isu berkenaan Wahabi dan Bid'ah ni mmg semakin menjadi-jadi.
Yang aq peliknya kenapalah manusia2 di luar sana benci sgt wahabi ni.
Wahabi ni cuma nak amalkan sunnah je dan diorang taknak buat Bid'ah.

Bila fikir-fikir balik,cuba ambil konsep pertengahan.
Tak payah cerita pasal Wahabi,tak payah cerita pasal Bid'ah.
Yang penting amalkan SUNNAH.
Itu yang paling penting rasanya.
Sebabnya kalau asyik nak buat Bid'ah je,sempat ke semua SUNNAH kita nak amalkan?
ce fikir elok2.
Hurm,

Aq nak malas bahas panjang2 w/pun aq tau.
Sbbnye tak suke la tgk org2 ISLAM ni dok bergaduh sama sendiri.
Ntah pape je.
Islam tu mudah bukan.
tak payah la kau nak buat benda bukan2 yang nabi tak ajar.
Ko settlekan dulu apa yang nabi ajar,then lepas tu terserahla kat kau sendiri.

Wallahua'lam.
:)

Sunday, November 6, 2011

Bz sgt!

Assalamualaikum.

Oh,nearly I month kot aq biarkan kau berhabuk,berlalang,bersemak samun ye belog.
Haha.aq bz la weh.
Debate je memanjang,
Aritu baru abis Debate PPM,
9/11 ni ada debate gender plak kat Terengganu.
Sakan aih aq berjalan.
Walaupun aq sengsara la jugak ada bnyk kelas yg tinggal,pening kepala bnyk benda tak study tapi best gak dapat jenjalan.HAHA.
Okkelakan,kesian aq ni ha,
Banyak je benda aq nak cite,
Tapi as permulaan aq sapu sampah je la dulu kat belog ni.
Tadaaa~


p/s:oh itu bukanlah piala aq.HAHA.tu piala yang dak debat BM menang aritu.Best kan?doa2kan la aq 2-3 tahun lagi aq jadi legend lam debate ni.hee.

Saturday, September 17, 2011

Niat Yang Ikhlas..

Bismillahirrahmanirrahim..

Kita selalu dengar bukan yang setiap amalan kita di dunia ini haruslah berdasarkan niat kita yg utamanya.
Sejauh mana perbuatan kita melambangkan niat kita?

Ikhlas adalah kesempurnaan agama,darjat yg tinggi dan syarat diterimanya sebuah amal di sisi Allah.
Ikhlas adalah memasang niat dalam amal untuk mengharap wajah Allah semata.

Rasulullah bersabda:
"Sesungguhnya setiap amal bergantung kpd niat,dan setiap orng memperoleh apa yang diniatkannya"
(Muttafaqun Alaih)

Begitu besar pengaruh niat terhadap amal.
Abdullah bin Al-Mubarak mengatakan:
"Berapa bnyak amal besar menjadi kecil nilainya kerana niat.Dan berapa bnyk amal kecil yg menjadi besar nilainya kerana niat"
(Jamiul Ulum Wal Hikam)

So,kita kena tahu bhw niat harus dipasang dalam setiap amalan yg kelak menghasilkan pahala apabila amal itu ikhlas dan semata2 kerana Allah

Simple konklusi,
Janganlah kita memandang kecil sesuatu kebaikan kan?
Sebaliknya sebarlah nilai2 nilai2 kebaikan di tengah2 manusia.Sesungguhnya muslim yang terbaik adalah  yg paling bermanfaat bg manusia.

Rasulullah bersabda:
"Sebaik2 manusia adalah yg paling bermanfaat  bg manusia lainnya"
(Hadis Shahih dr Jabir)

So sebab aq un baru daftar masuk ke USIM untuk sem 1 tahun 1 SMSU,so aq rasa aq harus tajdid niat aq.
Jangan menyimpang dari tujuan yang sebenar.
Tuntut ilmu.Tuntut ilmu.Tuntut ilmu.
InsyaAllah aq akan lakukan seikhlas mungkin.
Mengharap hidayah dan petunjukmu ya Allah..

p/s:Kau rasa aq selalu happy ke?
Hurm..=.=

Saturday, August 13, 2011

Oh.Fesyen.Awesome.Cool..:)

Bismillahirrahmanirrahim..



Eh,betolke apa yg aq nak post kali ni?
Haha.Erm,nmpak cam cool en fesyen laki kat atas uh,cam trendy je.I 'almost' to love it.Hoho

Jom tgk agy..


Okke,yang Pompuan jaga pandangan uh sila scroll mouse cepat cikit.HAHA






Okke SWEAR aq takkan pakai cenggini,
Haha.bagi yang mengenali aq insyaAllah,taderlah aq akan nak open aurat aq uh.Ye la,kalau pompuan yang aurat susah nak jaga uh un dorg mampu,nikan lagi lelaki yg setakat lutut tu je.Haha.

So apa motif aq post bnda2 cmni kali ni?
Haha,td aq tertarik baca belog sorg kaan ni bagaimana muslimah itu mmpu berfesyen tapinye tdg masih mmpu menutupi dada,yela tak semestinya kena tudung bulat je kan,
Huhu.

Pernah dengar ISBAL?

"Isbal itu terjadi pada kain sarung(termasuk seluar),baju dan serban.Barangsiapa berpakaian Isbal pada salah satunya kerana kesombongan,maka Allah tidak akan memandangnya pada hari Kiamat"..Hadis Sohih riwayat Abu Daud

Actually bnyk agy huraian pasal ISBAL ni,ada yg kata boleh,ada yg kata tidak,almuhim sekarang ialah kita mengikut sunnah nabi iaitu tidak isbal.

So,aq ni mmg minat fesyen.Tapi just minat n tgk la,tp tak pernah apply kat tubuh ni pun.Yela,tawadduk je.LOL
Haha.

So,gambar yg first uh cam cool gak jeans dye.Tapi ketat n pendek lak.haha.
Pe kata yg suka jeans uh boleh je nak fesyen cm uh,
tpi longgarkan cikit n labuhkan cikit ke tengah2 betis uh.korang dapat fesyen korg,korang dapat follow sunnah nabi gak.HAHA.

Penat tau aq nak google gambar2 seluar yang agak2 labuh lebih lutut.Tapi susah la nak jumpa.huhu.
Ni mungkin?


Ha,saiz seluar cmni la yg okke kot.Hoho.
Tapi kalau yg suar kotak2 yg atas uh labuh sikit mesti smart gak.Aish.

Haha.
tu je la kot nak kongsi.
Dakwah2 simple mgkin,
Thanks for reading
^-^

p/s:tetibe nek sem nnti aq da berubah,cmne?hoho..:)






Monday, August 8, 2011

Cinta Sejati Hanya Cinta Illahi...^-^

Bismillahirrahmanirrahim..


Bercerita mengenai cinta,lately ni aq tak tau kenapa aq sering bermain2 dengan perkataan cinta itu.
Cinta.Kasih.Sayang
Aq memerlukan semua itu dr insan bergelar manusia.
Aq rasa aq kekurangan 3 elemen itu.
Tapi aq mungkin lupa.
Allah mampu memenuhi ketiga2 elemen itu dalam diri aq.
Asalkan kita yakin bahwa
"Takkan kita merasai indahnya cinta,andai tiada cinta buat yg esa".

Bulan2 pose ni,senang je kita nak tunjukkan kita cinta kat Allah,
Banyak2 wat amal ibadat,
Bukan pose je,
Tarawikh,solat malam sume la,
Aish,malas la cite panjang2..sume dah tahu.HAHA.

ERM,
cumanya apa yg aq cuba nak cerita sekarang ialah masalah Couple.
Ha,mgkin ada reader yg da nak stop reading.
Lek lu.
Haha.

Ye,aq rasa macam ghairah je manusia2 yg nak bercouple uh.
Somehow aq rasa dorg ada masalah dr family dorg.
Dorg kurang kasih sayang.
Dorg diabaikan oleh mak bapak dorg.
Dorg kurang didikan agama.
Korang tahu apa?
Tahu mengutuk je..
Tahu Condemn je..
Cubalah fahami situasi mereka..
Kita takleh salahkan mereka 100%

Namun begitu wahai sahabat2 sekalian yang bercouple,
Cuba berfikir sejenak,
apa tujuan kita bercouple?
Semata2 nak dapatkan kasih sayang dr insan bergelar pakwe?makwe?
Sekadar mahu berkongsi masalah?berkongsi cerita dgn mnggunakan word sayang?Abang?

Huhu,commonlah.
I've gone thru all these.
Nothing.Nonsense.Rubbish je.
Aq rasa ntah pape.
Kita berpaut pada cinta yg sekelumit itu sedangkan kita ada lagi cinta sebesar semesta iaitu Allah.
Kita ada masalah?
Kongsikan dalam doa kita pada Allah.
Masalah org melayu kita ni apa tau.
Kita doa tp kita tak yakin.
Kita doa main2.
Sedangkan doa itu senjata org mukmin.
Bila kita ikhlas dalam berdoa,kita yakin,insyaAllah Allah akan bantu kita,
melalui apa?
Melalui cara perkongsian masalah dgn cara yg betul,
Allah kurniakan kita sahabat2 yg baik mungkin.,
Cikgu2 yg boleh dgr masalah kita ka..dan sebagainya,

Bg aq la kan,
sahabat la tempat terbaik untuk kita share masalah selain Allah yg utamanya.
Sahabat yg baik InsyaAllah akan membantu kita di saat sng dan susah.
Setakat ini,aq pun masih2 tercari siapakah sahabat aq yg menyayangi aq setulus hatinya dunia dan akhirat.
Ceewah.haha

Erm,mngkin ada yg kata.
"Alah,kiteorg nama je kapel,tp bukan buat apa2 un,tader pegang2 tgn un..etc."

Haila,commonlah..
Kita kalau taknak perkara besar terjadi,kita kena elak benda uh awal2,
Taknak berlaku zina badan kena elak zina mata n hati dulu.
Begitulah dan seterusnya.

Aq tak reti la sgt nak cite bab hukum hakam ni walaupun aq tahu la jugak.
Tapi sbg manusia yg waras,korg boleh fikir kan.
THINK!!
w/pun sejenak.

And skunk aq rasa sedih sebab dak ex kelas aq yg aq rasa dye sgt baik gile,
tetibe dah habis belajar ngn aq kat FB dye tulis,
"in relationship with...."
N ternyata ps aq tny,betul.huhu

Tapi nak wat cmne en.
Manusia.
Tapi sampai bile kita nak beri alasan "manusia"
Rasulullah juga manusia.
Rasulullah dulu bercouple kah?
tidak bukan?
Okkelah rasulullah maksum.
Habis tu Saidina Abu bakar?
Dye tak maksum bukan?Tader un couple?
Bilakah kita mahu jadi insan yg terbaik di muka bumi ini?
Ingtlah Cinta kepada Allah adalah cinta yg Abadi..

:)

Sweetkan cinta lepas dah kahwin?
Ngee~

Sunday, July 31, 2011

Aq nak luahkan!!..;)

Bismillahirrahmanirrahim..


Best tak vid kat atas uh?
Hihihi..erm,btw kalau korg nak tau,ni la Majlis Kahwin yg aq idam2kan..
Hahaha,
Mungkin nampak macam mahal je kos dye en,n macam membazir je sdgkan zaman rasulullah dulu simple2 jewk,
tp aq still suke tgk majlis yg meriah2 cm ni.
*sorry kalau ada lagu kt vid uh*
*n jgnlah plak expect aq akan wat ikut adat2 melayu cenggini,insyaallah based Al-quran n As-sunnah*

Tapi aq tataulah aq mmpu ke tak nak wat majlis cenggini.
Aq rasa pun kalau dye gaji besar un paling kurang kos ni disupport oleh family dye yg kaya uh,haha...
N kalau aq kaya un nnti,mmndgkan fmily aq bukanlh dr kalangan Dato' or Tan Sri so aq rasa tak mmpu gak..hahaha
*penah gak aq terkira2 gaji aq as lawyer nnti mmpu tak nak wat majlis cenggini,haha..berangn je keja aq !!*

Entahlah.
Sejak setaun kebelakangan ni aq rasa nak kahwin je.
LOL.
Mungkin ada org kata kalau nak kahwin jgn nak heboh2kn,tak baik?betulke?huhu..tatau aq.

Dulu aq tgk ayat2 cinta mnybbkan aq da jumpa satu ciri2 yg mungkin le ada pada bakal wife aq.
haha,ce teka?
erm,berniqab mungkin?
Dulu aq beriya2 sgt nak dapat wife cmtu,tp skunk aq takle terlalu berharap..haha..cukuplah sekadar yg menutup auratnya dgn tdung labuh.haha.still demand aq ni.haha.labuh bidang oke je.tayah bulat un takpe.haha.kan demand agy.erm,ntah.aq kalau boleh nak yg labuh2 ni.best!!haha..takmola yg tak cukup kain je tdg dye uh.haha.
Tapi en,ustaz aq penah cakap,

"Kamu kalau nak cari isteri kalau nak senang cari yg sama manhaj ngn kamu,tp kalau nak cari yg bese2 un leh,tgk macam saya saya le bimbing dye,sampai berniqab skunk"

Alhamdulillah.
Ustaz R mmg terbaek!!
haha
.
But,we don't know our future right?
Erm,aq un tak pasti kehidupan aq cmne nnti.
Maklumlah aq ni tak bape ensem sgt.
Comel je sikit.haha
erm,tp kalau pompuan uh nilai aq berdasarkan paras rupa,haha..aq tak kesah un sbb aq un takkan suka pada dye sbb nabi da kata yg utama AGAMA kan.erm,itu penting.
Kalau nak tgk pada cantik je lama2 hodoh gak.haha.

Kalau la pilih agama.
Dengan agama tulah le bimbing keluarga.keluarga sakinah namanya.
Hidup bertolak ansur.Suami isteri saling berhusnu zhon.Berkasih syang kerana Allah.
Barulah keluarga diberkati n dirahmati Allah.
Semua wajib percaya dgn itu.
Tapi tak kisahlah nak pilih yg lawa or ensem tp still kuat agamanya.Itu bonusla kiranya.haha.

Btw,kan best kalau kita dapat luah rasa suka kita ni kat org yg kita suka kan?
Erm,sebb uh sampai ada yg da bercouple,
pegang sana,pegang sini.
N aq akui aq ada suka seseorang kat TSU.haha.
Tapi aq BELIEVE ngn hadis ni..

"sesiapa yang jatuh cinta, kemudian menyembunyikannya hingga kematian datang menjemputnya, maka dia adalah seorang yg syahid"

riwayat Hakim, Ibn Sakir, al-Dailami, dan lain-lain

N bg aq better aq simpan je perasaan ni selagi lom sampai masanya,
Haha,jgn dok gedik2 tny aq sapa dak TSU uh.haha.
Erm,kalau da graduate n insyaAllah dye single agy,aq akan 'try'.
Haha,kalau tak maknanya dye bukan jodoh aq.
Jodoh di tangan tuhan bukan?
hihi.
 Okke lah..

Saja nak kongsi my "feelings"
:)




Sunday, July 24, 2011

Lulus test JPJ,yeah!!..^-^

Bismillahirrahmanirrahim

Dah lama rasanya aq tak update belog ni.
Bukan je update,nak bukak belog sendiri un rasa malas.
Siyes malas gile doe.
Mungkin aq tader waktu yg sesuai kot sbb nak berbelog ni kena ada time yg betul2 pleasure en.
Bnyak menda kot terjadi spnjgn lamanya aq tak hupdate belog ni.
Dua menda major ialah tugas aq di rumah adalah mengecat rumah yg baru renovate ni,tak abis un agy aq mengecat and another one aq da dapat lesen P for kereta..yeay!!


See that?
Haha..so proud of myself because I can pass the test easily with the help from Allah,
Seriously Allah permudahkan banyak urusan aq sejak dr berlatih lagi,
Adalah jugak yg advancenya..haha..tpi takyah citelah,
Bek cite yg senang2 je..
Dapt cikgu yang baik,
I mean sek bek aq pandai pilih cikgu,sbb ramai cikgu2 yg garang2,muka bajet lak uh,..aq tegur nak bertanya un ada yg tak berjawab..menci aq.huhu..sabar je lah,

Then masa test JPJ un Allah permudahkan,
Ceritanya begini..
Aq paling takut part bukit,siyesly aq tak tipu!haha..
masa aq berlatih aq bnyk kali lepas bukit n ada jugak yg aq taklepas.
Yang tak lepas tulah mencuakkan aq..bebeyh.lol

Alkisahnya aq dapat angka ke 12,
so pe lagi dok berborak2 la ngn mamat yg berangka 11,
dok ralit cerita pasal takut la,ketaq la..haha..dok cite macam mana lah kalau fail kat bukit uh,malu seyh.haha
So,time uh org yg 1-10 sume lepas bukit dengan senang nye..mak ai,aq da start gelabah,
dok terpk
"Macam mana la agaknya sume lulus bukit,tetibe aq kandas?"
malunyeeeeeeee....haha

Skunk tibe giliran mamat yg ke 11 uh,
ntah malang ke badi ke apa ntah,dye kandas kat bukit smbil aq tggu turn kat belakang..
Hua2,mmg gelabah time uh..
dalam hati,
"1-10 sume st8 lepas,11 until so on da start ada yg kandas ke?"
haha..macam2 la dibenak hatiku,
then wat je cool2,baca bismillah ayat kursi sume,naik la atas bukit,
tayar cecah kuning sikit je.haha..sek bek.
Abg JPJ yg ensemsporting tu un soh jalan,aq un gerak smbil usha JPJ yg ensemsporting uh..sek bek lepas.lol
then,kat parking n 3 penjuru uh aq lepas dengan jayanya sbb aq pakar kat c2.haha

Next,kat jalan raya,
Org yg 1st je aq tgk JPJ yg bawak blik dye,means dye gagal la.
Hurm,petang uh plak JPJ mgkin tensi kot,sume cm nak marah je.
Takut seyh
Ditakdirkan aq dapatla JPJ yg muda,muahaha..
Masuk.
"Assalamualaikum ENCIK"
"Waalaikumussalam"

"Boleh saya mula"
"Boleh"

"Bismillahirrahmanirrahim"
(haha..baca kuat2 cikit time uh..hihi)

Baru nak wat pergerakan ke 2(betul cermin),dye da ajak berborak..hua2,macam la dye tny..aq dok mana la,belajar kat mana la,
Ditakdirkan dye dok setaman ngn aq,cuma tak pernah jumpa je.hua2
Borak2 n terus berborak,
Dari mule2 gune ENCIK,then

"erm, ABANG dok kat mana?"
aq lak tny..dan seterusnya..haha..dah tak men la encik2.hipokrit je.lol
Dye quite cam praising aq la sbb tau aq belajar kat u,anak sulung,mmpu berjaya la sume.haha.bagus2.nnti dye kata aq le jd bos dye sbb aq amik law.haha.
Jadi bos tok abg2 JPJ?
Wah,glam jugak..haha

Nak cite yg sportingnye agy,lam keta uh dye pasang lagu gak,mmg sempoi,
Then aq ingt agy cikgu aq cakap,
"Kalau awak lnggar lubang2 ni perlahankan kereta,jgn wat JPJ terkejut"

So aq wat la apa yg dye soh.Setiap kali jumpa lubang penutup tangki ke apa ke aq un perlahankan kereta,

"Asal ko perlahankan keta bila jumpa lubang2 uh?"
"cikgu cakap kalau jumpa lubang jgn wat laju2,jgn kasi JPJ terkejut"
"haha,kau bayar mahal kan,ko langgar lagi aq suka,kasi lanyak je keta ni"

Haha,see?
Sporting habis en..
Haha,then sampai la semula ke tempat drive school uh balik.
N aq lulus alhamdulillah.
Markah 18/20 je.haha
Kantoi salah stunya kat betul cermin uh sebb aq ngh gelabah dye le lak ajak bual2.haha.

Pape un aq syukur sgt aq da lulus.
Horray!!
Pas ni da le drive sendiri.
Thanks everyone yg support me.
=)

Tuesday, July 12, 2011

Mimpi?..Motif?!..haha

Bismillahirrahmanirrahim





Dah!!
Jangan usha foto dye lelama..hua2,
Tahu kan sapa ni?
Kamal Adli la..hahaha

Okke,apa motif aq post kali ni?
Sebab aq un pelik malam tadi..hahaha
Kenapa yek?
Tgk tajuklah..pasal mimpi..hahaha

Lately ni aq selalu mimpi pelik2,
kngkdg uh mimpi dgn pelbagai aksi,
sampai2 bila aq bgn letih seyh,
*jgn pk bukan2..LOL
mmg adventure la kngkdg uh..hurm,

Malam tadi mimpi aq agak slow la,
Tapi yg aq peliknya aq mimpi pasal Kamal Adli ni ha..
nak kata minat gila2 tadrerlah,tapi penahlah tgk dye berlakon lam certain film uh,
maybe lately ni aq asyik tgk muka dye kat tb je ot,sbb uh aq termimpikan dye .LOL

Kisahnya bermula begini,
Haha..dah2!!..tader kisahnya,
haha,
Malam tadi aq mimpi dye dtg umah aq,
Hurm,mmg terkezut gila la,
ye la artis kan,
gila hape nak dtg umah diva aq ni,haha.
Sekali upenya dye dtg as CIKGU BAHASA ARAB,
Haha..dye marking kertas arab final exam tamhidi kot.haha
So,pas dye tanda dye soh aq kira sendiri,
Then aq kira q dpt 83/100.
Haha..dah lega dah A,
tapi dye soh cari lagi mana le tambah markah,
sbb dye kata 83 uh tak kompim agy A,graf bole naik.haha
Sengal kan?
Dah macam real life dah,cumenya cikgu je berlainan..hahaha

Then,
adalah sikit kisah sambungan dye,then dye un balik la,jadi artis cam bese..
so,MOTIF?
Hahaha,,aq un tatau la..
Mimpi kan,bole jadi pape je,
Mungkin aq kawal di awal mimpi aq uh aq mahu mimpikan siapa,
Tapi aq un tak pasti kenapa mesti Kamal Adli.
Hua2,

Tu je la kot nak kongsi di pagi2 yg ceria ni
Daaa~
-Maassalamah-

Monday, July 11, 2011

rAnDOm..^u^

Bismillahirrahmanirrahim

Benar kata2 Imam Syafie,

"Jikalau kalian melihat sesorang mampu berjalan di atas air,mahupun boleh terbang di udara,janganlah kalian menganggapnya wali,sebelum kalian ukur dirinya menggunakan Al-Quran dan As-sunnah"

See,
It is not easy to judge people,
even me myself always do the mistake in judging people.huhu.
For sure,
Whatever we do must follow what Quran n Sunnah said,
Cannot put our mind first!!
Never,
Believe me if u don't want to lost from path as being a true MUSLIM,
put the priority of Al-quran n As-sunnah first.

Just a reminder,
U don't know me,
U don't judge me,
Don't act so over,
Then u will regret!!

-Roger-

Thursday, July 7, 2011

My new interest,,hihi,,^-^

Bismillahirrahmanirrahim..

U know what,
before this I am quite not attracted  to watch football match.
I prefer to watch Badminton,Takraw,or Tennis.
But lately this I suddenly changed myself.
Am I dreaming?
Haha.LOL
I started to watch Bola.
Haha,who cares what people want to say to me.
Before this at hostel I don't want to get involve to watch football match Liga Super,Liga Perdana etc..because I don't want to bother my time to study beside I also need enough rest and sleep so that I can be better in the next morning.That's why I such don't care at all about football.(Tapi lam hati ni rasa gak nak tgk,pelik gak tgk org jerit reramai..hoho,best sgt ke??)

Hahaha,
Yep,is that really enjoying when we watch football?
I will definitely say YES!!
Hoho,
Maybe we think that,
(apa kejadah la dorg uh kejar2 bola yg satu,apa yg best sgt tau tgk bola ni)
Hey!
U won't know before u watch it.Haha

I really2 started watching 90++ mins of game during "Fiesta Bola Merdeka"
Sorry,I can't remember on that time Malaysia against who,
But on that time,
I really feel that,oh yeah,
BEST gilak tgk bola ni!!
Feeling seyh,
Because of what,
We will see the techniques being used by players,
We see how they paly with strategy,
and the most imprtant is that how Malaysian's Players play with all determination to proud Malaysia in the arena of football.To win that match.That's what I like most.
\
Skunk ni tgh hangat cite pasal Kelayakan Piala Dunia.
Hoho,
I have the opportunity to watch Malaysia vs Lubnan
Yeah,Malaysia won 2-1

AND
Malaysia vs Chinese Taipei(1)
Malaysia won 2-1
Hoho,It was very entertaining one..Malaysia lead dulu weyh 2-0..by Aidil Zafuan n another player I can't remember...and suddenly Malaysia bolos..TPE got one goal.haha
Memang mendebarkan la malam uh.Tapi malam uh aq tgk ngn bapak aq.so sopan je la.hihi

Then,
Malaysia vs Chinese Taipei(2)
Malaysia lost 2-3
Hoho,ni lagila mendebarkan.
Aq tgk player TPE uh asyik menyerang je mula2.
Memang seram
Then min 7,
Malaysia dapat free kick,
Aidil Zafuan(player 7)
anddd......
GOAL weyh!!
Haha,aq rasa malam uh mmg tuah dye tol la.
3 JULAI besday dye,
Minit ke 7 dye tendang,
Dia pakai baju no 7.hoho.
Ni aq respect gila la!
Free kick jauh gakla,le goal seyh.hoho.

video


Second goal
Ketua pasukan Safiq Rahim kasi goal,
Goal smart gak ar.
Bole tahan,
Thanks kasi Malaysia gol.
hihi

Tapi..paling aq respect penjaga gol Malaysia la.
SHARBINEE ALLAWEE RAMLLY
Pergh!
Smart seyh dye jaga gawang
Walaupun Malaysia bolos 3 gol,
Tapi aq percaya bnyak bukan dr mistake dye sendiri.
Malah ada tendgn penalti yg ke 2 dr TPE,dye berjaya tahan wei!!
SOlute ah..hihi.

(Penjaga gol terbaek!!)

Pape un Malaysia layak ke pusingan ke 2,
Tahniah Malaysia!!
Sayang Malaysia!
SaranghaeMAlaysia..hihi

Hoho,
Just to share my new interest,
Sorry la because I mixed Malay n English words.
Haha,Excited enough.
Hihihi.
So don't forget to watch Malaysia vs Singapore this 23rd of JULY!!
Really can't wait for that,hihi.
Okke.daa,,,
^-^


p/s:Dalam tak sedar masa aq tgk bola,aq un menjerit2!!..haha,best upenya..=)

Wednesday, July 6, 2011

Nervous~


Bismillahirrahmanirrahim

Oh yeah,
I've emailed to my teacher regarding the result matter 3 days ago,
and two days ago this is what she replied.
O my Allah,
U realised what?
It might be today or tomorrow.
lol.
It makes me nervous.If it might be released today,so just a couple hours perhaps I can get my result.Ngee~
Yeah,since the tragedy of 6 June,where all Tamhidis' Students were so eager to get their result,and suddenly that date just a fake date,hahaa..there were many sarcatisms sentences that came out from tamhidi's page in Facebook.
For example,


"Ha,ni lah yang buat aq sayang lagi USIM ni,suka tangguh keputusan kan"


"Usim terbaik lah~!!"
"I love you USIM"


And many more.
I don't want to write it here.hehe



Many people say that we have to study for Allah.Even the picture at the above also stated it like that.
However in defining study for Allah,I remembered what my Ustaz and my Ustazah told during class,

~Ustaz~
"Kamu kalau belajar Syariah,belajar agama ni mmg wajib belajar kerana Allah,sbb ni ilmu kamu belajar sumbernye dr Allah dan Rasul.Kamu tak boleh belajar syariah sbb nak dapat kerja,pangkat,wang banyak2 etc.Kalaupun pelajar2 sains,medik,akaun etc yg nak belajar untuk cari pekerjaan,itu terpulang kepada mereka,sbb memang mmg mereka belajar utk itu pun"

See,
But,maybe some of sciences student would say that,
"Hey,we also study for Allah,we also want to help the society based on Islam ways and that back to Allah too"
Okke,I would say that it's okke if u want to say like that,just the reality u learn about math for example is doesn't has relationship with Syariat Allah,maybe at the end of ur study,the purpose u want to help the society is the way to show that u study for Allah.
Hehe.

~Ustazah~
"Kalau kamu belajar kerana Allah,mesti kamu akan memperoleh pointer yang bagus sebb kamu mengulangkaji,kamu tunaikan tanggungjawab kamu sebagai seorg pelajar.Mana mungkin kalau kamu belajar kerana Allah,result kamu teruk,kalau begitu kamu seolah2 tidak belajar.
Namun tidak dapat dinafikan,ada pelajar yang belajar kerana exam,still boleh cemerlang.Tapi itu terpulang kepada mereka.Yang penting,kalau kamu belajar kerana Allah,kamu mesti boleh berjaya."

I have changed little bit the sentences from my Ustaz n Ustazah  because I can't remember it well.
But,that is how I stand with the definition of  study for Allah.

Currently,
I study Syariah and Law.
So,syariah is subject related to ad-deen and law is related to life which control by human.
So regarding with this two subjects,InsyaAllah I learn both for Allah.
But,in term of examination,I have to differentiate those two subjects into exam matter.
Because I BELIEVE examination is the yardstick on how many percents that we understand about what we learn.So,if I talking about examination matter,I want to get A,or I think I will get B about certain subjects,please don't exactly judge me that I just study for exam only.Because I BELIEVE,everyone who called as student in Malaysia have to sit for examination.huhu

Being a top student is easy.
But to maintain it is very hard.
People always say to me,
"Alah amirul,ko mesti malam2 baca buku en"
"Ko mesti da pulun abis2 en tok exam kali ni"
"Ko mesti dapatnye la 4lat"
"Alah dak deanlist bolehla"

Somehow,I just accept that words as praise but sometime it also make me feel afraid.
haha.lol.
U know why,because I don't study much during each night,
I just playing scrabble.
I just on9.
I just go to my friend's room and have fun there.
I just study whenever there has the homework to do.
Hurm,when people say that I always study so I feel afraid because actually I'm not study and I think it might effect my result.
But I still BELIEVE in myself.
I have my own way to study.
I don''t have to get effected by others if  they are so study hard every night,hehe
Takyah la nak serabut2 study gak padahal malam uh kau da penat,malam uh kau tader mood,malam uh ko tension,sbb tgk org lain study.Tak gune!huhu

Lastly,
Tak best en bile jadi top student tapi core subjects ko tak kuasai.
Aq agak hampeh dalam LAw.
Aq agak kurang paham dalam LAw.
Tu yang merisaukan aq.
Kalau aq still tak dapat A dalam LAw,
Aq tak tahu nak kata apa dah.
Lagi2 sem 2 ni ada 2 subjek LAw.
Pape un doakan aq.
See ya~


p/s:Teringat kenangan sem 1..




Tuesday, July 5, 2011

Feel Better,Take Lesson..^-^

Bismillahirrahmanirrahim..

Lama rasanya dah tak hupdate blog kesayangan aq ni,
Heu2,maklumlah korg tau en tanggal 28 JUNE uh,
Tarikh yg terus menerus buat aq kuciwa yg amat sgt,..aq stress,tensi..sedih n bnyak la lagi perasaan2 negatif menyelubungi lam diri aq.

Yep.
28 JUNE uh tarikh kuar result Final Tamhidi kiteorg,
yang aq tak sabar2 nk tggu tu la..haha,
Skunk da un 5 Julai,da lebih seminggu da kisah uh berlalu.Takmo da la aq ungkit2.
Cumanya aq nak tekankan kat sini,
Yang aq emo,tensi,keciwa n pelbagai lagi reaksi over aq uh bukan sebab pointer aq,
Aq da bersyukur sgt aq dapat pointer cm uh,
Tapi adalah sbb laen,..iaitu berkaitan ngn subjek grade aq.
Huhu,
Biarlah,..ramai dah tahu pasal hal tu.
Biar je.
Aq bukan tak bersyukur.Cumanya aq takle terima.huhu.
Btw,takpela aq da redha da un skunk,
Cumanya aq akan jadikan ianya sebagai SATU PENGAJARAN!!

Believe me!!
I will change my study's way.
Hoho,selama ni aq selamba sgt.
haha.
Takpe2,.
tak sume benda kite mampu kuasai dgn masa singkat en?
Haha,aq ada lagi 5 taon utk belajar.
Sepanjang proses itulah yg akan membantu aq mencapai cita2 aq kelak.
Bukan sekadar result exam semata2.haha
I know I can do it.
I believe in myself.
Just wait n cee.

^-^

Sunday, June 26, 2011

Settled~

Assalamualaikum..

Alhamdulillah,
I have finished reading this two books,

Mulia Dengan Manhaj Salaf

Just finished it because it is quite thick.Haha
Erm,I don't care what people want to say about this book,
or even what people want to say about myself,
I don't believe this book just like that,
But I believe what it has in its content.
I don't care if people say we don't have to follow Manhaj Salaf,
But,I want to follow it,so it's up to myself.
One more,I hate when people provoke something without knowing its true.


I have finished reading this book earlier than Manhaj Salaf's book.
Because this book I bought first.Haha.
I have to read because I need more clarification about what the hell bid'ah is and what the sunnah really is.
I don't care people to decide how bid'ah is.
For me,I have my own way.My own definition based on what I've learnt and read as well.
If my understanding wrong,it's ok because I will study more and read more.That's the main function of us as Shariah's student.
Don't worry.I have Imam Shatibis's book in my hand.
I will read after this.

The books still in the process of reading are

Syarah Aqidah Ahli Sunnah Waljamaah

This book is really thick.BELIEVE ME.
But,don't worry,Imams and ulama' at the past read many books to gain the knowledges,
So,I have to bear that in my mind.
I'm not a kind of alim or so called warak person,
But,I am to that journey.
I have to have knowledges.
Not just being an ustaz(kalau aq jadilah..hehe) without having the knowledges and just follow what other people said.I don't want to be like that.
Maybe in three weeks more,I will finishing reading this book.InshaAllah.


Syamail Muhammadiyah

Just be urself and follow what you think good is not enough.
I as muslim have to follow what our prophet has brought to us in this world.
Not just his teaching,but his characteristic also is sunnah for us to follow.
I believe this book taught me a lot.
Give a lot of hadis about rasulullah.
I knew a little bit already what is the characteristic of rasulullah.
Three weeks more,I will finishing reading this book.
InshaAllah.

U know what,
reading a book is hard for me
Syaitan always want to be along with me.LOL
They keep bothering me and ask me to sleep.Ouh Allah,please help me.
But,I believe.
"Membaca itu jambatan ilmu"
To gain knowledge we have to read.
Oh maybe some people will say,
"U cannot just read by your own,later on syaitan will be the third one.
You.Book.Syaitan."

Oh,don't worry.
I'm not kinda stupid like that.
I ask my teachers.
I ask my friends if I don't understand.
And if they don't understand as well,I will keep that questions and will adk later on to the people who know about it.
But so far Alhamdulillah,not much that I do not understand.Allah always guide me.

Just a simple post.
To share my activities at home other than just facebook.
I know how to divide my time.
But,maybe I have to reduce the usage of FB little bit?
Haha.
Wait n c.
Assalamualaikum,
^-^




Thursday, June 23, 2011

Tip Pelajar Cemerlang..^-^(6-10)

Bismillahirrahmanirrahim..

Al-an hayya nuwasil anil kaifiyah kai nakunu insanul mutafawwiqun..
LOL

Tip Keenam

"Setiap hari carilah alasan untuk berubah secara positif"

Tip Ketujuh

"Di Dalam dunia ini,cuma kita berupaya mengubah diri kita"

Tip Kelapan

"Apabila kita berubah,semua org di sekeliling kita akan berubah seiring dengan perubahan kita"

Tip Kesembilan

"Setiap masalah berpunca dari kita sendiri.Kita yang perlu menyelesaikannya"

Tip Kesepuluh

"Segala kehebatan sudah sedia ada dalam diri kita.Sekadar menanti untuk diserlahkan"

Okke,sudah sampai sepuluh motivasi ni aq bagi,
Korang rasa cmne?
Dah rasa diri anda cemerlang?
Hurm,
if not yet,just wait for another 5 tips from me.
See ya..=)

Wednesday, June 22, 2011

Tip Pelajar Cemerlang..^-^(1-5)

Bismillahirrahmanirrahim,

Al-an uridu an u'ti lakum alkaifiah alaina an nakuna al-insanul mutafawwiqun..
Haha,

Tip Pertama,

"Tuhan mencipta kita dgn penuh kesempurnaan,
Bertindaklah dgn cemerlang"

Tip Kedua,

"Pelajar yang tdk berdisiplin semasa belajar besar kemungkinan tidak berdisiplin sepanjang hayat"

Tip Ketiga,

"Semua orang mahu berjaya ttp cuma segelintir yg berjaya kerana mereka berjaya mengawal nafsu dan emosi"

Tip Keempat,

"Kita mudah lupa apa yg kita dengar.
Kita sekadar tahu apa yg kita lihat.
Kita akan paham apa yg kita praktikkan."

Tip Kelima,

"Apabila kita belajardgn niat utk berkongsi ilmu ataupun mengajar org lain,kita akan dapat kefahaman dan daya ingatan luar biasa"


Cukuplah lima dahulu,
Next time I share lagi k!
=)

Differences between Civil Law and Criminal Law


When is a legal problem criminal and when is it civil? What difference does it make whether it is criminal or civil?
One way of looking at criminal law is that it is dealing with something of public interest. For example, the public has an interest in seeing that people are protected from being robbed or assaulted. These are legal problems that fall into the criminal law.
Criminal law involves punishing and rehabilitating offenders, and protecting society. Since the public has an interest in having criminal law, we give the government the power to put it in place and enforce it. The police and Crown Prosecutors are hired by the government to put the criminal law into effect. Public funds are used to pay for these services.
If you are the victim of a crime, you report it to the police and they have the responsibility to investigate. They arrest and charge the suspect. In most cases, if a charge has been properly laid and if there is evidence supporting it, the Crown Prosecutor, not the person who complains of the incident, prosecutes it in the courts. This is called a system of public prosecutions. Long ago the person who had been wronged prosecuted the case. The power to prosecute privately remains, but is used rarely now. Even if a person starts a prosecution privately, the Attorney General has the power to take over the prosecution of the case. As a victim, you do not have to be responsible for enforcing the law. The police and Crown Prosecutor do their jobs for the public at large, not for you personally.
In a criminal case, the Crown prosecutor must prove the defendant’s guilt "beyond a reasonable doubt." This means that at the end of a trial the judge or jury can only find the defendant guilty if they are left without a reasonable doubt about the defendant’s guilt. In other words, there is no logical or rational reason to doubt the defendant’s guilt.
This is not the case in civil law. Civil law is about private disputes between individuals or between individuals and organizations. Civil matters include areas such as contract law, family law, tort law, property law and labour law. The person suing for a wrong has the burden of proving their case on a "balance of probabilities." This means that a judge or jury must believe their story and evidence more than the defendant’s version. They do not need to be convinced beyond a reasonable doubt.
Civil disputes usually involve some harm, loss or injury to one party or their property. Unlike criminal law; however, civil law is primarily involved with compensating victims. If a civil action is successful, the defendant will be responsible for the wrongful action. While a defendant in a criminal case may be found "guilty" or "not guilty," a defendant in a civil case is said to be "liable" or "not liable" for damages.
If you have a civil law problem, you have to take action yourself if you want to get a legal remedy. You can hire a private lawyer, and you will have to pay the expenses of pursuing the matter. For example, if you hire someone to paint your house and they do a poor job, it is a dispute between you and the painter. The police do not get involved. If you want to sue the painter for breach of contract, it is your responsibility to do so.
Sometimes criminal law is referred to as part of our public law because it applies to all Canadians and regulates relationships within our society. Similarly, civil law is sometimes referred to as private law because it regulates private relationships between individuals in our society.

So,
All my friends,
(yg amik law la)
Understand?
Good
^-^

English Or Malay?You Choose Urself..=)

Assalamualaikum,

Good Evening,
Oh,yeah suddenly I just think to post something in English.LOL.
Oh,god..believe me English is hard!
We as Malay people we suppose to talk in Malay la kan,haha,write in Malay language too..huhu

However,
Learning English language is good actually,
As we know nowadays,many people like to converse in English,even though that is not their mother tongue language,erm,so we have to learn so that we will not left behind.
As I want to be a lawyer,I have to master in English language.

Please,
Haha,
I dont want to write in formal,
Yeah,actually I love English language,
I took Muet,and Alhamdulillah I got Band 4,which is hard for some of my friends to get that,
-But,Muet is not exactly indicator to see whether the student good in English or not-
Haha,some of my friends said like that,
But I admit somehow,because I'm not good in writing essay,as well read english article.
That two components is the most hardest I think,
I still cannot master them till now..=(

The just only one and the only I love about english is speaking skill,
Hahaha,converse in english such a nice thing,
I will feel more spiritual when talking to someone by using English language.LOL
BUT,if I just feel to miserable to think about the word that I want to speak and I dont know the words,I just speak in Malay..haha,
U know what,for me nak sampaikan makna apa yg kita nak cakap uh lagi penting..upps,,..Malay..gaga

InsyaAllah after this I will put more english post..haha.
See ya..
=)