Thursday, December 1, 2011

Kebohongan2 Paling Menonjol Yg Dilontarkan Terhadap Dakwah Syaikh Muhammad Bin Abdul Wahhab Dan Para Pengikutnya.

Bismillahirrahmanirrahim

Kebohongan2 Paling Menonjol Yg Dilontarkan Terhadap Dakwah Syaikh Muhammad Bin Abdul Wahhab Dan Para Pengikutnya.

1)Menyebut mereka WAHHABIYAH

Mereka menamakan Imam Muhammad Bin Abdul Wahhab dan para pendukungnya dengan sebutan wahhabiyah untuk memberi kesan kuat kepada manusia bahawa Imam itu dan para pengikutnya datang dengan membawa madzhab baru yang diada-adakan.Sikap tersebut menunjukkan ketidaktahuan mereka terhadap kebenaran berikut dalil-dalilnya.

2)Menuduh mereka MEMPERSONIFIKASI Allah

Imam Muhammad Bin Abdul Wahhab dan pengikutnya juga dituduh menganggap Allah mempunyai jisim dengan alasan kerana mereka menetapkan sifat2 Allah apa adanya seperti yang diterangkan dlm Al-Quran,Sunnah dan yg ditetapkan para Salafusshalih.
Hal itu mmg benar.Tetapi,orang2 yg menentang menggambarkan hal tersebut dengan gambaran yg keliru bhw seakan2nya mereka cenderung pada aliran Jahmiyyah yang meniadakan dan menakwil.

3)Menuduh mereka MENGURANGI hak nabi Muhammad dan membenci para waliImam Muhammad Bin Abdul Wahhab dituduh mengingkari bid'ah2 maulid dan sanjungan2 terhadap Nabi Muhammad ,berani membanteras bid'ah2 kubur dan melarang berdoa kpd sesama makhluk,melarang bersumpah kpd selain Allah d.ll.
Padahal semua itu justeru menghargai kedudukan nabi mengikut sunnah2nya dan memuliakan para2 wali yang soleh.

4)Menuduh mereka RADIKAL

Mereka dituduh radikal ketika berani menyuruh pada yang ma'ruf,mencegah dr yg mungkar,dan menegakkan syiar2 Allah.Sbb,orang yang suka menuruti keinginan nafsu merasa terganggu jika mereka dilarang melakukan kemungkaran,dicegah melakukan praktik2 bid'ah dan dihalangi mengumbar hawa nafsu.


D.L.L

Renungilah hadis ini baik-baik:


فَإِنَّ خَيْرَ الْحَدِيثِ كِتَابُ اللَّهِ وَخَيْرُ الْهُدَى هُدَى مُحَمَّدٍ

وَشَرُّ الأُمُورِ مُحْدَثَاتُهَا وَكُلُّ بِدْعَةٍ ضَلاَلَةٌ.

Maka sesungguhnya sebaik-baik perkataan ialah Kitab Allah (al-Qur’an) sementara sebaik-baik petunjuk ialah petunjuk Muhammad. Seburuk-buruk urusan ialah perkara yang baru diada-adakan dan setiap bid’ah adalah sesat.

(Riwayat Muslim)

p/s:Penting untuk kita terus melakukan sunnah dan jangan habiskan waktu dengan mengecam orang2 tertentu sbg WAHHABI.Membazir waktu je sibuk hal org len..:)No comments: