Wednesday, February 24, 2010

Cuti-Cuti Pi Kedah..Suka+Duka..

Assalamulaikum!!

Hai3,amierul kembali update blog ni.Hurm kali ni amierul nak cite pasal cuti amierul kat Kedah.Hurm,sebenarnya x rancang un nak g Kedah ni.Parents cakap taon ni tak jadi balik Kedah,as taon2 sblomnya..so cam hampa la.

So pada hari sabtu,13 Feb,amierul sekeluarga un juz balik kuantan tgk mak cik kat ospital cz die sakit kencing manis,jari kena potong..huhu.So,ingt cuti raya cina juz nak cuti kat Kuantan la.Hurm,then esoknya,Ahad,14 Feb,amierul sekeluarga un pulang ke Mersing.

Tibe2.malam uh parents cakap nak balik Kedah,balik Mersing ni un cz nak amik baju seme cz tak bnyk bw bj g Kuantan(lau tak le g Kedah tros..huhu).So,malam uh kiteorg un gerak la g Kedah.

About 9 jam,pas rehat,jalan,rehat n jalan balik akhirnya un sampai.Urm,mmg kebiasaanya,lau g Kedah akan dok kat umah makcik kat Yan,Kedah.So.da sampai mmg lepak ar.huhu.penat.

Hari keesokannya,mulalah start g jalan2..tapi juz g Tanjung Dawai ada karnival n expo..huhu.Best ar gak,malam uh ada ceramah Ustzh Siti Norbahyah n Ustz Akashah,tapi tak p un..haha.Then,g la melawat umah sedara mara lain.

Tapi,sebelum g Tanjung Dawai uh,hehe,,amierul berkesempatan g umah junior amierul kat yan gak,Najmeen,Huh,mmg rindu glew ar,3 bulan tak jumpe.Hurm,mmg spend time btol2 la ngn dye.Tapi,lupe nak amik gmbo.huhu

Pas uh hari keesokannya,g la plak Perlis.Nak g Padang Besar.Korang tau la en kat Padang Besar uh bnyk bj yg murah2+cantik.Apa lagi naik rambang mata tgk.Tapi.time uh aq hny ada rm30.huhu.So,ckit je la barang dpt beli.Mmg best ar.Tapi,haha..yang lawaknye kat sana belambak2 jaket batch muslimin uh,cumenya tader cop kisas..haha

Pas uh,dapat tgk Ladang Tebu terbesar kat Malaysia,kat Chuping..ala ada belaja lam geografi en??hehe.Tgk,tebu dibakar,n ada lorri en die potong tebu uh cam uh jer then,tebu2 uh terpotong kecik2..hurm,,bagus gak alat uh.huhu


Saje posing kat ladang tebu nh..

Ni la antara lori yg mengangkut tebu uh..

Sawah padi tak dilupakan..

Intai apa tu nurul..hehe

Umah pak cik ku..

Biasalah ngn adikku yg comel..
Pemandangan di waktu senja..Tg. Dawai

Ni kat kawasan rehat..
Apala adik isap jari..haha


Ha.kat atas uh foto2 amierul sepanjang dr perjalanan ke Kedah n kat Kedah.Adoy,mmg lupe nak amik gmbo bebanyak,haha.Bnyk lagi nak cite,tapi tak larat nak tulis.hehe

So,after 5 hari kat sana,amierul sekeluarga un balik.Tapi,malam sblum amierul nak balik,mak cik amierul yg kat Yan uh sakit badan n demam.So,mmg die rehat je la malm uh.Tapi,amierul pelik,masa malam uh amierul kemas barang sume,die asyik tenung amierul je.Hurm,amierul wat dek je,cz mybe normal thing.

Then,pagi esoknya,amierul sekeluarga start gerak pulang ke Mersing.Oppps,tetibe mak cik amierul yg demam uh nak tumpang g ospital.Normal la en g ospital??So,bw la sekali.Then,parents amierul jus singgahkan die kat ospital then kiteorg gerak pulang.

9 jam perjalanan,sampai la Mersing,tapi singgah kedai dulu makan cz mak da tak larat nak masak.Hurm,tetibe ada call..Pak cik amierul kat kedah kata makcik amierul yg sakit uh pengsan kat bilik air n tak sedar tros pas uh.Katanya ada ketumbuhan lam perut.So,amierul sekeluarga da kat mersing.Takle wat apa2 la juz doa.

Pukul 2.30 pagi,telefon mak amierul berbunyi,,amierul sedar bunyi uh tapi amierul wat dek je.Cz ngantuk sanagt.Dalam hati mmg geram ar asyik berbunyi jer,,tension tol.Mak amierul tak sedar cz mak amierul tdo kat tngkat atas,amierul tido kat bawah,fon lak kat bawah.Hurm,lama pas uh baru la tak berdering..lega.

Pukul 6.15 pagi,
"Along,bangun long,mak jang yang kat Kedah tu dah meninggal long"
Time uh mak aq cakap sambil menangis.Amierul terkedu,naluri hatiku mmg tepat berkata yg mak jang amierul mmg akan meninggal sejak die pndg pelik kat amierul.Apa yg mmpu amierul ucapkan hanyalah..inna lillah hi wa inna ilaihi rajiun.

Amierul ngn parents tak le wat apa2 kat umah.Takkan nak balik semula ke Kedah?jauk+mahal+letih lagi un.Mmg time uh amierul rasa sebak sangat.Sepanjang hari 19 feb dr siang smpai malam,amierul hny mendiamkan diri.Membayangkan gerak geri mak jang yg masih kekal di ingtn.Nasihat2 mak jang yg selama ini tak pernah plak dia beri,tetapi tetibe die beri,,amierul masih ingt kata2 die.

Namun,di sebalik semua ini,amirul bersyukur yg pada mulanya amierul tak jadi balik ke Kedah,tetapi dapat balik n dapat bersama mak jang wat saat terakhir untuknya.Moga2,arwah mak jang ditempatkan dalam golongan orang yang beriman dan syurga untuknya..amiin..

Assalamualaikum..

4 comments:

mekanikaEVO said...

inna lillah hi wa inna ilaihi rajiun..

eh, apa uh? ak perasan sumting! hoho, ko da bli jam baru eh? hehe

amierul said...

Hehe..ha,hayyan terer ko melihat..aa jam baru,,murah jer,dr jam kat kat klang uh yg aq bli..haha,,berkualiti ckit

E-ZuDiN said...

allah knows the best

fye said...

ceh...jam baru..uhu