Monday, February 22, 2010

Aq Dalam Dilemma..

Assalamualaikum..

Hello,amierul in da house!!
Haha,hari ni tajuk post amierul mmg btol2 tepat ngn post amierul nh.Btol!!amierul sangat lam dilemma..huhu..tapi sebenarnya ramai yg ada masalah cam amierul ni.
Nak tau masalahnyer??Hurm,sudah semestinya nak pilih course!!
Tapi,amierul bkn setakat tak tau nak amik course apa,cita2 un tak tau!

Adoy,masalah besar ni.Ye la,selama ni asyik ikot flow yg kpm bagi je kan,amik UPSR,PMR,SPM,,,n sume subjek yg nak kena belajar tok amik exam uh sume da ditetapkan.Huhu.tapi nak masuk u,,haha..kena wat pilihan sendiri.Amierul sangat lam dilemma!!

Camni,amierul mmg sejak f4 mmg lau subjek bio,fizik,kim uh mmg tak pernah dapat A la,,mmg kire subjek sc cam tak bape ok la.Mmg teruk.So rasanya,lau nak amik course related ngn sc cam tak berani jer.Lagi satu,amierul kurang pendedahan ngn course2 related sc ni.So.lam hati nak amik course related ngn sc mmg cuakla.Tapi,mmg lam hati ada keinginan nak g eropah~London ke,Ireland ke..huhuhu.

Lagi satu situasi lak,sejak f4 smpai la SPM,amierul mmg consistent la ngn subjek related agama~PQS,PSI,ARAB..sbb subjek2 uh senang nak masuk lam akal amierul nh n senang ingt.
So.kirenya,subjek related agama ni mmg amierul tak cuakla,,kire kacang la.Tapi,mmndgkan amierul mmg nak g overc,yg masalahnye lak,amierul cam tak berapa redy nak smbg study kat Azhar ke,Jordan ke,Morocco Ke..Ntahla,cam...haha.Cam,ada syeikh2 sume uh,,haha,Cam bukan ngn jiwa amierul 4 the time being.

So,konklusinya...
Overc-Nak g Eropah,tak sure Timur le ke x
Course-Cam nak amik agama,sc tak sure le ke x

So,adakah amierul kena amik course related agama kat eropah??haha.Adaker??
Tapi,orang kata lau belajar agama ni,biar ngn ulama n syeikh lagi faqih kefahamannya uh,
Tapi,adakah amierul mmg benar2 minat belajar agama ataupun ianya sekadar satu process pembelajaran yg memudahkan amierul sbb amierul tak minat sc,then da graduate abis la bidang agama uh??

Sbb tu la amierul kata amierul dalam dilemma.Kalau betulla Allah nak amierul sambung study lam bidang agama,harap Allah kuatkan la semangat amierul.
Setakat di sini sahaja,yang mana2 ada pndapat nak share uh,sila la komen..huhu

Assalamualaikum..

p/s:Sape yg dilemma gak uh share la ngan amierul

10 comments:

nawal said...

subjek agama senang? r u sure??
nk kasi kekal dlm igtn tu susah..

pa pe pon, all da best in choosing the right course!!
pray to Him for His guidance :)

mekanikaEVO said...

igt g apa yg ckgu marina n maria ckp..

E-ZuDiN said...

Salam~

Aku rase bukan sebab subjek tu agama or not. tp care pembelajaran yang berbeza. Maybe otak ko nie otak sastera, so choose course related ngan tuu la.. If you dont think u can take sc, better not because its a long way to go.. pilih elok2 because its ur future.. good luck!

amierul said...

Hurm..btol gak kata nawal uh..mmg senang tapi nak kekalkan lam ingtn tu en??tapi kita lupa pasal kita tak refresh kan??lau aq jd usatz(haha)..mgkn akn sentiasa direfresh kot..huhu..nyway..tnx nawal!

amierul said...

Hayyan!!apa yg cikgu marina n ckg mariah cakap??aq tak ingt..tlg bg tau aq nnti ea??huhu

amierul said...

Thnx Din..sastera??tak boring ker??tapi bgus gak cadangn uh,,nnti aq try survey..huhu..btol2 plih yg terbaik tok masa hadapan..k..

sarah iman said...

ambil subjek agama sebab cintakan ia sepenuhnya
bukan sebab ia senang
itu yang perlu

istikharah is the best way. :D

mybe if kau lebih ke arah sastera
law, sains sosial, sains kemanusiaan

Akihisa des said...

we're in the same boat...hehehe
bile ko dah bwat keputusan bagitau aku tau...bleh aku tau gak camne nak wat ngan diri aku..
good luck spm + making decision
Wallahua'lam

amierul said...

ok..you too solihin!!

akmal cairo said...

salam...ko tak kenal sebenarnya aku nie..hehee..tapi terbaca blog ko..b4 that..aku plaja perubatan kat mesir..n dulu aku skool agama but not kisas lah kan...pasal dilemma ko..aku just nak bg pendapat eh..harap boleh trima lah ye..actually..ko kna muhasabah n renungkan apa yang ko minat n apa yg ko tak minat..just like that...n then kalau ko nk amik bidang agama kat overc..boleh je..tapi kat mesir susah skit..kna amik buuz( sekolah agama mesir ) baru boleh msuk azhar..nak amik bidang agama pun amik kat jordan n morocco..baru diorg trima pelajar lepasan spm..btw..kalau nak amik bidang sc..ko kna btul2 minatlah ka..hehhee..act,,aku tak delah minat sangat..tapi lps pkir2 balik..there are so many reason...n ko patut renung2kan ye..i hope u will sukses in ur spm...all de bez...Allah ma'a huma...