Monday, August 8, 2011

Cinta Sejati Hanya Cinta Illahi...^-^

Bismillahirrahmanirrahim..


Bercerita mengenai cinta,lately ni aq tak tau kenapa aq sering bermain2 dengan perkataan cinta itu.
Cinta.Kasih.Sayang
Aq memerlukan semua itu dr insan bergelar manusia.
Aq rasa aq kekurangan 3 elemen itu.
Tapi aq mungkin lupa.
Allah mampu memenuhi ketiga2 elemen itu dalam diri aq.
Asalkan kita yakin bahwa
"Takkan kita merasai indahnya cinta,andai tiada cinta buat yg esa".

Bulan2 pose ni,senang je kita nak tunjukkan kita cinta kat Allah,
Banyak2 wat amal ibadat,
Bukan pose je,
Tarawikh,solat malam sume la,
Aish,malas la cite panjang2..sume dah tahu.HAHA.

ERM,
cumanya apa yg aq cuba nak cerita sekarang ialah masalah Couple.
Ha,mgkin ada reader yg da nak stop reading.
Lek lu.
Haha.

Ye,aq rasa macam ghairah je manusia2 yg nak bercouple uh.
Somehow aq rasa dorg ada masalah dr family dorg.
Dorg kurang kasih sayang.
Dorg diabaikan oleh mak bapak dorg.
Dorg kurang didikan agama.
Korang tahu apa?
Tahu mengutuk je..
Tahu Condemn je..
Cubalah fahami situasi mereka..
Kita takleh salahkan mereka 100%

Namun begitu wahai sahabat2 sekalian yang bercouple,
Cuba berfikir sejenak,
apa tujuan kita bercouple?
Semata2 nak dapatkan kasih sayang dr insan bergelar pakwe?makwe?
Sekadar mahu berkongsi masalah?berkongsi cerita dgn mnggunakan word sayang?Abang?

Huhu,commonlah.
I've gone thru all these.
Nothing.Nonsense.Rubbish je.
Aq rasa ntah pape.
Kita berpaut pada cinta yg sekelumit itu sedangkan kita ada lagi cinta sebesar semesta iaitu Allah.
Kita ada masalah?
Kongsikan dalam doa kita pada Allah.
Masalah org melayu kita ni apa tau.
Kita doa tp kita tak yakin.
Kita doa main2.
Sedangkan doa itu senjata org mukmin.
Bila kita ikhlas dalam berdoa,kita yakin,insyaAllah Allah akan bantu kita,
melalui apa?
Melalui cara perkongsian masalah dgn cara yg betul,
Allah kurniakan kita sahabat2 yg baik mungkin.,
Cikgu2 yg boleh dgr masalah kita ka..dan sebagainya,

Bg aq la kan,
sahabat la tempat terbaik untuk kita share masalah selain Allah yg utamanya.
Sahabat yg baik InsyaAllah akan membantu kita di saat sng dan susah.
Setakat ini,aq pun masih2 tercari siapakah sahabat aq yg menyayangi aq setulus hatinya dunia dan akhirat.
Ceewah.haha

Erm,mngkin ada yg kata.
"Alah,kiteorg nama je kapel,tp bukan buat apa2 un,tader pegang2 tgn un..etc."

Haila,commonlah..
Kita kalau taknak perkara besar terjadi,kita kena elak benda uh awal2,
Taknak berlaku zina badan kena elak zina mata n hati dulu.
Begitulah dan seterusnya.

Aq tak reti la sgt nak cite bab hukum hakam ni walaupun aq tahu la jugak.
Tapi sbg manusia yg waras,korg boleh fikir kan.
THINK!!
w/pun sejenak.

And skunk aq rasa sedih sebab dak ex kelas aq yg aq rasa dye sgt baik gile,
tetibe dah habis belajar ngn aq kat FB dye tulis,
"in relationship with...."
N ternyata ps aq tny,betul.huhu

Tapi nak wat cmne en.
Manusia.
Tapi sampai bile kita nak beri alasan "manusia"
Rasulullah juga manusia.
Rasulullah dulu bercouple kah?
tidak bukan?
Okkelah rasulullah maksum.
Habis tu Saidina Abu bakar?
Dye tak maksum bukan?Tader un couple?
Bilakah kita mahu jadi insan yg terbaik di muka bumi ini?
Ingtlah Cinta kepada Allah adalah cinta yg Abadi..

:)

Sweetkan cinta lepas dah kahwin?
Ngee~

5 comments:

I B T I S A M said...

yep
saya setuju

amierul said...

syukran..:)

Anonymous said...

alhamdulillah . agreed sangat dengan entry kau yang ni . serious . teruskan menulis ye .

Anonymous said...

alhamdulillah . agreed sangat dengan entry kau yang ni . serious . teruskan menulis ye .

Anonymous said...

alhamdulillah . agreed sangat dengan entry kau yang ni . serious . teruskan menulis ye .